Odločeno je

Na Tajskem konec ugibanj, kdaj bodo dobili kralja

sn
7. 11. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po smrti priljubljenega kralja Bumibola, ki je umrl 13. oktobra, je na Tajskem zavladala velika negotovost.

Reuters
Princ Maha Vajiralongkorn na pogrebu svojega očeta, kralja Bumibola.

Prestolonaslednik kralja, ki je vladal sedemdeset let, kronski princ Maha Vajiralongkorn, se zaradi svojega razvratnega življenja ni zdel ravno dopadljiv novi vladar. Sedeminšestdesetmilijonski tajski narod mu prav nikoli ni bil naklonjen, a kaj slabega o njem nikoli nihče ni spregovoril, saj bi mu zaradi obrekovanja člana kraljeve družine grozilo vsaj 15 let ječe.

Vse bolj pa se je tudi zdelo, da nad prevzemom krone ni preveč navdušen niti petinšestdesetletni princ, ki je izrazil željo po kronanju šele čez eno leto, ko bo v miru odžaloval za očetom. Kakšni so resnični nameni princa, je bilo še manj jasno, ko je nekaj dni po očetovem pogrebu spet odpotoval v Nemčijo, kjer je zadnja leta preživel največ časa.

Kot da negotovosti ni bilo dovolj, se je v preteklih dneh začela med ljudstvom javno izražati še želja, da bi morda na prestol postavili enainšestdesetletno princeso Maho, ki je tako kot njen oče čuteča, visoko izobražena in priljubljena med vsemi sloji prebivalstva.

Ministrski predsednik Prajut Čan Oča je ugibanjem včeraj odločno naredil konec: 50. dan po smrti kralja, 1. decembra, bo kronanje, na prestol pa bo sedel princ Vajiralongkorn.