Mala borka

Nežino zdravljenje še "na rešetu"

M.K.
14. 11. 2016, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Trenutno potekajo postopki usklajevanja med izbrano bolnišnico v Londonu in ljubljanskim UKC, glede premestitve dveletne deklice Neže na nadaljnje zdravljenje.

Arhiv Svet24
Neža ob sprejemu v bolnišnico.

Odvetnica staršev Vanja Šisernik je za Svet24.si potrdila, da so v London že poslali dekličino zdravstveno dokumentacijo.

"Bolnišnici morata zdaj uskladiti medsebojne postopke. V tem smislu zdaj čakamo na odziv iz Londona, čemur bodo sledilo nadaljevanje postopka premestitve. Trudimo se, da bi do tega prišlo v čim krajšem času, ker je za Nežo to tudi zelo pomembno," je povedala odvetnica.

Glede poteka postopka premestitve smo želeli govoriti tudi z Nežino mamo, a so nam povedali, da so za vsa pojasnila pooblastili odvetnico Šisernikovo.

Milka Krapež
Slovenski zdravniki so nad malo Nežo že obupali, medtem ko tuji zdravniki pravijo, da si lahko deklica povsem opomore.

Starši so začeli dvomiti o pravilnosti diagnoze

Spomnimo: dveletna deklica Neža je bila živahen in zdrav otrok. Starša sta jo v jeseniško bolnišnico pripeljala zaradi okužbe. Tam so jima rekli, da je njeno življenje ogroženo in da jo je treba nujno premestiti na pediatrično kliniko v Ljubljani, kjer da bo »v dobrih rokah«. 19. avgusta letos so jo sprejeli na kardiološki oddelek pediatrične klinike (UKC Ljubljana). Diagnoza naj bi bila srčno popuščanje. A namesto da bi jo pozdravili, so se tam dogajale zares nenavadne stvari, ki so starše prignale na rob obupa. Vse se je končalo z globokim nezaupanjem med dekličinimi starši in zdravniki ter zahtevo po nadaljevanju dekličinega zdravljenja v tujini.

Več o tem smo pisali v prispevku Kaj z dveletno deklico Nežo počnejo ljubljanski zdravniki?

Starši so takrat tudi zavrnili predlog zdravnikov po ponovnem pregledu deklice, saj zaradi nezaupanja slovenskim zdravnikom ne dovolijo, da bi opravili dodatne preiskave. Iskati sta začela možnost za nadaljevanje zdravljenja v tujini. Ena od njih se je odprla prejšnji teden v londonski otroški bolnišnici Great Ormond Street Children's Hospital, kjer pa so deklico zavrnili. Odvetnica družine Vanja Šisernik je takrat menila, da je bila za to kriva neformalna komunikacija med ljubljanskimi in londonskimi zdravniki. V listinski dokumentaciji, ki so jo poslali z UKC v London, namreč ni bilo nobenega govora o transplantaciji srca. Se je pa ta omenjala v zavrnitvi.