Francija v tolpaški krizi

Spektakularni pobeg francoskega narko kralja Muhe - znane žrtve in potek dogodka

A. M.
15. 5. 2024, 08.31
Posodobljeno: 15. 5. 2024, 08.46
Deli članek:

V Franciji še vedno poteka obsežna iskalna akcija za neznanci, ki so včeraj napadli konvoj za prevoz zapornika, ubili dva pravosodna policista in tri huje ranili ter zapornika rešili. Znane so nove podrobnosti o dogodku.

Profimedia
Znane nove podrobnosti o spektakularnem pobegu Muhe.

Po poročanju francoskega časnika Le Figaro je včeraj pobegnil 30-letni zapornik Mohamed Amra, znan tudi pod vzdevkom 'Muha' (fr. la Mouche). Gre za člana kriminalnega podzemlja v Marseillu, ki je bil v preteklosti že obsojen zaradi trgovine z drogo in poskusa umora, dodatno pa je poleg aktivnih obtožb trenutno osumljen naročila umor francoskega državljana v Španiji. Povezujejo ga z razvpito marsejsko mafijsko družbo z vzdevkom "clan des Blacks." Le Figaro poroča, da je včeraj policijski konvoj Amro peljal na sodišče v Rouenu, kjer bi ga morali zaslišati. Po zaslišanju bi ga morali vrniti v zapor v Évreuxu, a so napadalci konvoj prestregli že na poti V Rouen. Po navedah pariške državne tožilke Laure Beccuau, ki je potrdila pobeg, je šlo za "strogo nadzorovanega zapornika," ki je bil pred tednom dni obsojen zaradi oboroženega ropa, nad glavo pa mu visijo tudi obtožbe za kaznivo dejanje ugrabitve, ki se je končala s smrtjo.

Zaporniški kombi je v načrtovanem udaru napadlo več do zob oboroženih in zamaskiranih neznancev. Vse skupaj se je odvilo ob približno 11. uri v bližini cestninske postaje na avtocesti nedaleč od Rouena na severu Francije.

Policija je objavila nove podrobnosti

Policija je danes potrdila, da je v policijski kombi, ki je Amro prevažal s sodišča v zapor, z namenom zaustavitve vozila čelno trčil peugeot. Peugeotu je sledil še audi, ki je takoj blokiral cestišče pred policisti. "Iz obeh avtomobilov so izstopili moški s puškami. Na kombi in spremljajoče policijsko vozilo so streljali, pri čemer so ubili dva policista, več pa so jih ranili. Pri tem so uspešno prevzeli Amro, ter nato skupno pobegnili s prestreljenima voziloma, s katerima so se pripeljali. Vozili, ki so ju uporabljali kriminalci, so kasneje našli zgoreli na različnih lokacijah," je v izjavi zapisal pariški tožilec. 

En umorjeni policist je imel dva otroka, žena drugega je bila noseča

Francoski pravosodni minister Eric Dupond-Moretti je novinarjem povedal, da je eden od ubitih policistov za seboj pustil ženo in dva starejša otroka, medtem ko je bil drugi star le 34 let, in v pričakovanju prvega. V napadu so bili ranjeni še trije policisti, vsi trije stari okrog 50 let.

"Vse – in mislim vse – bo storjeno, da se odkrijejo storilci tega gnusnega zločina. Storilci so bili ljudje, za katere življenje nima nobene vrednosti." je še izjavil Dupond-Moretti.

Francija se spopada s hudimi težavami z mamilarskimi tolpami

V francoski nezakoniti trgovini z drogami je prišlo do nenadnega razmaha ponudbe in povpraševanja. "Noben del nacionalnega ozemlja in noben družbeni razred ni zunaj dosega kriminala, povezanega z drogami. Trgovina z drogami se infiltrira povsod, s spremljajočim naraščajočim nasiljem.", poroča policija.

Trgovina z drogo se je razširila po vsej državi, prodira na podeželje in v srednje velika mesta, so še zapisali. Mamilarske združbe so postale celo tako močne, da so se infiltrirale v pravosodni sistem.

"Širjenje kriminala, povezanega z mamili, je posledica tako vpliva tujih združb, kot tudi strukturiranih in nevarnih domačih francoskih organizacij, ki delujejo brez kakršnih koli omejitev, bodisi finančnih ali ozemeljskih, predvsem pa nimajo zadržkov pri uporabi nasilja," piše v poročilu.

V streljanjih, povezanih samo z drogo, je bilo lani v Marseillu ubitih okoli 50 ljudi.