Po najdaljši misiji

Kitajska astronavta spet na Zemlji

M.K./STA
18. 11. 2016, 11.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kitajsko vesoljsko plovilo Shenzhou-11 z dvema članoma posadke se je po najdaljši kitajski misiji v vesolju danes po več kot mesecu dni vrnilo na Zemljo.

Profimedia
Kitajsko vesoljsko plovilo Shenzhou-11 po pristanki v mongolski stepi.

Pristalo je na severu Mongolije, poročajo kitajski mediji, ki dodajajo, da bo Kitajska nadaljevala z vesoljskim programom in še naprej pošiljala ljudi v vesolje.

Kitajska astronavta Jing Haipeng in Chen Dong sta 33 dni preživela na vesoljski postaji Tiangong 2, kjer Kitajska izvaja poskuse. Po besedah vodje misije Zhanga Youxieja sta astronavta v dobrem stanju, misijo je označil za popoln uspeh.

Profimedia
Kitajska astronavta Jing Haipeng in Chen Dong sta po 33 dneh, ki sta jih preživela na vesoljski postaji Tiangong 2, v dobrem stanju.

Tiangong 2 ali Nebeška palača 2 je drugi kitajski vesoljski laboratorij, v vesolje pa so ga poslali septembra. Je v orbiti 393 kilometrov od Zemlje in ima dve kabini - v eni je prostor za poskuse in bivanje, v drugi skladišče.

Astronavtom omogoča daljše bivanje v vesolju kot njena predhodnica, Nebeška palača 1, ki okoli Zemlje kroži od leta 2011. V prvem modulu lahko bivajo trije astronavti, v novem pa dva, a dlje časa. Nebeška palača 2 naj bi astronavtom tudi ponujala več udobja, in sicer naj bi med drugim lahko tudi spremljali televizijske programe z Zemlje.

Kitajska sicer želi do leta 2020 zgraditi svojo lastno, večmodularno vesoljsko postajo po zgledu Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Država vlaga milijarde v svoj vesoljski program ter poskuša na ta način dohiteti ZDA in Evropo.