Evropski parlament

Peterle: Samokandidatura me ne zanima

Barbara Repovž
18. 11. 2016, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Z evropskim poslancem Lojzetom Peterletom smo se v Bruslju pogovarjali o kandidaturi za predsednika Evropskega parlamenta.

B.R.
Peterle je rad člane prve slovenske vlade vozil na Brezovico.

17. januarja prihodnje leto bo Evropski parlament volil novega predsednika, ki bo na čelu ostal dve leti in pol. Boj za predsednika je že v polnem teku, med možnimi kandidati v vrstah Evropske ljudske stranke (EPP) pa je tudi Lojze Peterle. Kot nam je povedal v Bruslju, ga samokandidatura ne zanima, želi si dobiti podporo svoje skupine. Je pa dodal, da ga je presenetilo dejstvo, koliko ljudi pozna njegov politični življenjepis.

Kako pa mu kaže s podporo slovenskih evropskih poslancev? "SDS se je lotila tega vprašanja malo tu, malo pa v Ljubljani. Ko sem svoje kolege o tem obvestil enega za drugim, tudi SDSove, ni bilo nobenega nasprotovanja," je v Bruslju dejal Peterle, ki ga je doslej od osmih slovenskih evropskih poslancev odprto in javno podprl le Franc Bogovič (SLS/EPP).

Člani poslanske skupine EPP bodo o svojem kandidatu odločali 13. decembra, poleg Peterleta pa se bodo za to mesto borili še Irka Mairead McGuinness, Italijan Antonio Tajani in Francoz Alain Lamassoure