Napredek

Dragoceno: nova tehnologija presaditve pljuč bi lahko reševala življenja

T.L./STA
19. 11. 2016, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če so pljuča zgolj ohlajena, imajo kirurgi šest do osem ur za presaditev, z metodo EVLP pa do 12 ur.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Nova tehnika presaditve pljuč EVLP bi lahko podvojila dragocen čas, ki ga imajo kirurgi, da izvedejo poseg, ugotavljajo v študiji, ki jo je objavila znanstvena revija The Lancet Respiratory Medicine. S pomočjo aparatur bodo pljuča zunaj telesa darovalca lahko do 12 ur.

Kirurgi ponavadi hitijo z presaditvijo. Imajo namreč šest ur, v katerih morajo opraviti transplantacijo, saj po tem tkiva začnejo razpadati.

Omogočeno predihavanje pljuč

Z novo metodo EVLP, s katero pljuča priklopijo na cevke in jih predihavajo, bodo kirurgi dobili dvakrat več časa za poseg. Pljuča, ki čakajo na presaditev, bodo na ta način lahko dostavili tudi na bolj oddaljena območja.

Pljuča bodo donatorju odvzeli in jih nemudoma dali na led. Po transportu v bolnišnico, v kateri jih bodo potrebovali, jih bodo priključili na aparature, s katerimi jih bodo ogrevali in predihavali s kisikom, ter vanje črpali hranila ter proteine. Če so pljuča zgolj ohlajena, imajo kirurgi šest do osem ur za presaditev, z metodo EVLP pa do 12 ur.

"V času, ko je na voljo kritično število pljuč, bi s kombiniranjem ohlajanja pljuč in EVLP, upamo, lahko našli več donatorjev pljuč za uspešno transplantacijo," je zapisal glavni avtor študije Marcelo Cypel, kirurg v bolnišnici v Torontu.

Avtorji študije so sporočili, da metoda EVLP organom prinaša "dodatno pomoč", dodali pa so, da "maksimalni varni čas za ohranitev pljuč za presaditev ostaja neznan."