NASVETI IN PRAVILA

Letos vrtičkamo v visokih gredah

Z.F.
28. 3. 2021, 19.59
Deli članek:

Še preden se lotite postavljanja visokih gred

Dreamstime
Večina rastlin, posebno zelenjadnic, potrebuje veliko svetlobe in toplote. Visoke grede postavite na mesto, kjer bodo rastline imele vsaj od 6 do 8 ur neposrednega sonca na dan.

Visoke grede so že nekaj let trend tako med tradicionalnimi kot sodobnimi vrtičkarji. Sprva je veljalo, da so v pomoč predvsem starejši populaciji, ki ji delo na vrtu povzroča preglavice zaradi sklanjanja k tlom, a kaj kmalu so noviteto pograbile tudi mlajše generacije, ki visoke grede postavljajo zaradi modernega videza, praktičnosti in funkcionalnosti. Če tudi vi razmišljate o tem, je sicer dobro poznati nekaj trikov, s katerimi bo uporaba visoke grede učinkovitejša.

Velikost visokih gred

Še preden namestimo visoko gredo, je pametno razmisliti, koliko posevka si želimo. Strokovnjaki sicer svetujejo več manjših gred namesto ene velike. Prednost visokih gred naj bi bila namreč, da rastline dosežemo preprosto, z vseh strani. Tako bo vrtnarjenje na visokih gredah precej lažje. Najprimernejša širina je 120 centimetrov, saj to omogoča, da z ene in druge strani preprosto dosegamo posajene rastline. Grede namestite tako, da se lahko okoli njih sprehajate, in ne zapirajte stranic s stenami ali podobnim. Višino prilagodite sebi, tako, da se boste rahlo sklanjali nad zelenjavo, a pri tem ne bo treba počepniti ali klečati.

Impregniran in kakovosten les

Naslednja stvar, na katero je treba pomisliti, je seveda les, ki bo sestavljal ogrodje vaše visoke grede. Pri tem nikar ne skoparite, saj na kakovost grede vplivajo najrazličnejši vremenski dejavniki, prav tako je zmeraj prisotna vlaga. Zato po nasvetu izkušenih vrtnarjev in vrtičkarjev izbirajte med najkvalitetnejšimi vrstami lesa, še bolje je, če je les impregniran. Takšna investicija je sicer razmeroma visoka, a se zavedajte, da grede postavljate za čim dlje časa. Pri izbiri vijakov prosite za pomoč v dobro založeni trgovini z gradbenim materialom. Strokovnjaki odsvetujejo klasične vijake, namesto teh priporočajo sisteme iz inoksa.

Primerna zaščita

Zdaj, ko vam je gredo uspelo postaviti, je prav, da jo tudi primerno zaščitite. Na notranjo stran namestite zaščitno folijo, ki bo preprečila neposreden stik z vlago in organizmi; življenjsko dobo ogrodja boste tako podaljšali celo za dobrih deset let. Pred zaščitno folijo lahko pritrdite še filc, ki bo dodatno zaščitil les in preprečil trganje ter hkrati poskrbel, da se zemlja ne bi preveč segrevala.