Zanimivosti

Kako bi balkon spremenili in naredili bolj funkcionalnega?

Mare Koren
28. 3. 2021, 07.56
Deli članek:

Sončni in topli pomladni dnevi, ki že vsake toliko časa razvajajo, so še kako prijetni za posedanje na balkonu. Ste ga že pripravili na tople dni? Razmišljate, kako bi balkon spremenili in naredili bolj funkcionalnega?

Dreamstime
Ne pozabite na dekorativne predmete, kot so preproge, odeje, blazine in seveda rože.
Če imate velik balkon, ga lahko opremite v stilu podaljška dnevne sobe ali jedilnice in si občasno pričarate odličen zajtrk, kosilo ali malico kar na balkonu.

Balkon je čudovit okras hiše, še bolje pa je, če je lahko tudi prostor, na katerem ste našli svoj kotiček za popoldansko uživanje ob kavi in v družbi dobre knjige ali prijateljice. Nikar naj ne bo balkon privesek hiše, in premislite, kako lahko izkoristite dodatne kvadratne metre, ki so vam na voljo, ter ga uredite tako, da bo čudovit podaljšek vašega domovanja.

Bodite optimalni in pravilno načrtujte

Zagotovo tudi vas kdaj pa kdaj popade strašanska želja, da bi svoj balkon preuredili v zeleno oazo miru in dobrega počutja. Seveda nas v to velikokrat napeljujejo tudi družabna omrežja, kjer opazujemo čudovite fotografije lično urejenih balkončkov, ki kar kličejo po tem, da se prijetno zleknete na mehke blazine. A še preden se sami odločite za nakup miz, klopi, stolov, luči in ostale dekorativne opreme, si naredite načrt.

Izmerite in naredite skico

Dreamstime
Zakaj ne bi bil zunanji prostor vaša mala oaza miru?

Ko ste se dokončno odločili spremeniti svoj balkon in ga obnoviti oziroma prenoviti, je čas, da naredite plan. Najprej balkon dobro premerite in si narišite skico balkona. Zdaj je čas, da v skico vnesete tudi možne izhode nanj, saj so to mesta, ki ne smejo biti obremenjena. Zdaj je čas, da začnete načrtovati in uresničevati svoje želje.

Pri manjših balkonih upoštevajte funkcionalnost

Če imate manjši balkon, boste morali razmisliti o funkcionalnosti pohištva. V tem primeru so odlična izbira zložljive mize in stoli, ki jih lahko namestite in privijete tudi na balkonsko steno. Tako bo balkon funkcionalen in boste na njem, ko ne boste posedali, lahko sušili tudi perilo. Če je prostor ožji, se morda namesto stolov raje odločite za klop. Nanjo položite blazine, ki naj imajo pralne prevleke in po možnosti vodoodporno notranjo prevleko, ki bo preprečila, da bi se ob močnem dežju grdo premočile. Klop bo v pomoč tudi na balkonih, kjer ni mogoče načrtovati mizice, saj bo odlična rešitev, kamor lahko odložite skodelico kave, tablico ali revijo, ki jo želite v miru prebrati.