TRIKI IN NASVETI

Ne pozabite na čiščenje nape

Z.F.
28. 3. 2021, 16.11
Posodobljeno: 7. 3. 2023, 09.07
Deli članek:

Kot radi rečemo, je pomlad tisti čas, ko se posvetimo obnovi na vseh področjih, tako razstrupljanju telesa kot čiščenju doma in urejanju okolice. Mimogrede, kdaj ste nazadnje očistili kuhinjsko napo?

Dreamstime
Kovinske filtre je priporočljivo čistiti vsak mesec oziroma sorazmerno z uporabo. Najlažje jih boste očistili v pomivalnem stroju, saj sta temperatura in moč čistila dovolj močni, da stopita tudi trdovratno maščobo.

Naše babice verjetno kuhinjske nape v mladosti niso niti poznale, danes pa si težko zamislimo kuhinjo brez te naprave, ki vase posrka vlago, maščobo pa tudi neprijetne vonjave. V zadnjih letih se je ponudba nap še razširila. Če smo jih nekoč morali posebej montirati nad štedilnike, danes poznamo take, ki so že vgrajene v kuhališče, posledično pa ne potrebujejo posebnega čiščenja. Pa vendar jim je treba nameniti nekaj pozornosti.

ZAMENJAJTE FILTRE

Karbonskih filtrov ne morete prati v pomivalnem stroju ali pod tekočo vodo, temveč jih je treba menjati na 3–6 mesecev.

Če imate napo starejše izdelave, ki se nahaja nad štedilnikom in ima v notranjosti filtrirni material – filc, je treba tega redno menjavati. Strokovnjaki priporočajo, da ga ob rednem kuhanju nadomeščate z novim na tri do šest mesecev. Preverite tudi, ali vaša napa vsebuje ogleni filter, ta je po navadi nameščen nekoliko višje. Tudi ta potrebuje redno menjavo, najbolje, da ga zamenjate hkrati s filtrom iz filca.

KOVINSKI FILTRI

Pri kovinskih filtrirnih sistemih obstajajo različne možnosti čiščenja. Najpreprostejši in najučinkovitejši način je zagotovo pranje v pomivalnem stroju. Uporabite program z najvišjo temperaturo in ne pomivajte hkrati steklene posode, saj se lahko na njej pojavijo trdovratni mastni madeži. Če pomivalnega stroja nimate, vam bo v veliko pomoč mešanica vroče vode, detergenta, sode bikarbone in kisa. Filter najprej dobro operite v vroči vodi, ki ste ji dodali detergent, nato pa ga po vsej površini posujte s sodo bikarbono in popršite s kisom ter pustite, da steče reakcija, ki traja dobrih 15 minut. Nato za čiščenje uporabite ščetko ali krtačko in dobro podrgnite, na koncu pa operite z obilico vroče vode.

VGRADNA PULTNA NAPA

Če imate doma štedilnik z vgradno pultno napo, je sistem čiščenja še preprostejši, in kot zagotavljajo proizvajalci, je čiščenje vgrajenega prezračevalnega modula minimalno. Vsi deli so namreč enostavno snemljivi, prav tako jih lahko pomijete v pomivalnem stroju – tako režo za dovod zraka kot rezervoar za tekočino, ki se pri večini modelov lahko razstavi, kar omogoča dodaten prostor v pomivalnem stroju.