PREVIDNO IN NATANČNO!

Lepotni nasveti za popolne rezultate: Barvanje las

T.D.
28. 3. 2021, 14.13
Deli članek:

Sivi lasje, neizrazita barva, obnovitev barve ali preprosto le sprememba – pravzaprav je povsem vseeno, zakaj si želimo spremeniti barvo las. Pomembneje je, da to naredimo pravilno.

Dreamstime
Za začetnice velja – vedno le za kakšen ton spremembe.

Preden se lotimo prekrivanja sivih las, presodimo, koliko jih imamo. Če jih je manj kot 50 odstotkov, je bolje izbrati barvo, ki ne vsebuje amoniaka in je obstojna približno šest tednov. Najbolje je izbrati odtenek čim bliže naravni barvi las. Če pa je sivih las veliko, se bolje obnese obstojna barva, katere pigmenti prodrejo v las. Pri obstojni barvi je zato možna tudi intenzivnejša sprememba. Če uporabljamo obstojno barvo, je dobro poskrbeti tudi za lasne korenine in jim nameniti posebno nego. Na tržišču je na voljo kar nekaj izdelkov.

Pozor pri svetlih barvah!

Če si želimo svetlih las, moramo najprej razbarvati svojo barvo (če je temnejša). Bolj ko je naravni odtenek temen, dlje bo trajalo in bolj se bomo morali potruditi. Če prvič ne bo želenega rezultata, postopek ponovimo po treh tednih. Šele na razbarvane lase nanesemo svetlo barvo. Če se ne barvamo pogosto ali s tem nimamo izkušenj, je barvanje na svetlejše odtenke bolje zaupati strokovnjaku.

Strah me je, da odtenek ne bo pravi

Najprej določimo naravni odtenek las in polti, saj je od tega odvisen rezultat. Poiščemo svojo fotografijo in si vizualiziramo končni rezultat. Če to ne gre ali še vedno ne vemo, ali smo se odločili prav, je bolje obiskati frizerja ali se obrniti po pomoč k stilistu.

Še nikoli si nisem sama barvala las

Za začetnice velja – vedno le za kakšen ton spremembe. Dobro je tudi vedeti, da si barve ne nanašamo na sveže umite lase. Če so lasje suhi, jih ob zadnjem umivanju pred barvanjem dobro navlažimo in nanesemo masko. Potem pa kar pogumno, vendar si vzemimo čas tudi za branje navodil na barvi za lase.

Želim si pramene

Na tržišču so na voljo pršila ali geli za pospeševanje naravne posvetlitve las, ki so preprosti za uporabo. Uporabimo jih lahko večkrat zapored, dokler ne dosežemo želenega odtenka. Le potrpežljivi moramo biti.

Koliko so barve za lase škodljive

Znano je, da barve za lase ne spadajo med najbolj zdrave preparate, saj vsebujejo ogromno kemikalij. A čeprav tako proizvajalci kot vse institucije za varnost potrošnikov zagotavljajo, da je vse v okviru zakona, svetujemo previdnost pri barvanju las. Premislite in ne hitite z barvanjem že pri nekaj milimetrih narastka. Če je le mogoče, uporabljajte čim naravnejše izdelke.

Kateri izdelek izbrati

Pena, krema, gel …, izbira je velika in predvsem stvar posameznika. Za začetnike je odlična izbira pena, ki jo je najlaže nanesti. Kremo je malce težje nanašati, je pa primernejša za prekrivanje sivih las. Gel je nekakšna mešanica obeh in zato priročen kompromis.