ROČNO PRANJE

Zavihajte rokave in operite svoj avtomobil

Z.F.
28. 3. 2021, 10.11
Deli članek:

Končno je nastopil čas, ko si lahko tudi na domačem dvorišču privoščimo pranje avtomobila. A za mnoge je to, nekaterim sicer ljubo opravilo, precej mučno in zamudno. Z naslednjimi triki boste avto hitro in enostavno očistili.

Dreamstime
Za pranje avtomobila uporabite mehko gobo ali krpo in nežno odstranite umazanijo ter prah.

»Oh, kako umazan avto imam. Zares bi ga moral očistiti,« mnogokrat rečemo. Zima je nasploh poskrbela, da se tako v avtu kot tudi na njegovi zunanjosti pozna precej umazanije. Namesto da bi se čiščenja lotili sami, je veliko enostavneje avto odpeljati v čistilnico, pa vendar avto ni nikoli točno tako čist, kot bi ga očistili sami. Zato vam v nadaljevanju ponujamo nekaj enostavnih trikov, ki bodo pripomogli, da bo vaš jekleni konjiček preprosto sijal.

Ne detergentu za pomivanje posode

Pogosta napaka, ki jo počnemo vozniki ob čiščenju avtomobila, je pranje z detergentom za pomivanje posode. Že res, da z detergentom odlično odstranimo trdovratno umazanijo in prah, a vedeti moramo, da odstrani tudi zaščitni vosek z laka avtomobila, kar pomeni, da izpostavimo barvo in površine koroziji. Zato pri pranju avtomobila zmeraj uporabite šampon za avto oziroma čistilo, namenjeno pranju avtomobilov. Avto nato namilite in očistite trdovratne madeže s čisto gobo ali krpo, nato pa izperite s curkom vode pod visokim pritiskom in dobro operite.

Odstranite umazanijo iz prask

Potem ko ste avto oprali in dobro obrisali, boste lažje opazili oksidacijo, praske in fizične poškodbe laka. Višje hitrosti vožnje poskrbijo, da se umazanija iz zraka še trdovratneje nabira v praskah in poškodbah ter s tem zakrije področja, ki so nastanku korozije izpostavljena. Res je, da s pranjem odstranimo večino prahu in umazanije, a posebno pozorni moramo biti pri čiščenju prask in primerni zaščiti. Zato je po pranju smiselno uporabiti polirni plastelin in praske spolirati ter zaščititi pred nadaljnjo korozijo.

Rešitev je tudi WD-40

Če se na čiščenje s polirnim plastelinom ne spoznate, lahko kot alternativo uporabite WD-40. Razpršilo bo preprečilo nastanek rje, prav tako bo odlično pomagalo odstraniti umazanijo, ki se je nabrala v praskah. Mesto, kamor smo nanesli razpršilo, dobro operemo in osušimo, nato pa prizadeto mesto ponovno popršimo ali nežno spoliramo s krpo, na katero smo nanesli pršilo. Tako bomo preprečili ponovno nalaganje umazanije in sprijemanje nečistoč, poleg tega bodo površine zaščitene pred korozijo.