Pripravki iz lipe so znani že stoletja in zmeraj radi uporabljani v čajih in poparkih naših babic. Veljajo za priljubljeno rešitev pri prehladnih obolenjih, kašlju, pospeševanju potenja, povišani telesni temperaturi ter pri krepitvi odpornosti. Lipov čaj priporočajo tudi za pomirjanje, odvajanje vode pri obolenjih ledvic in mehurja ter kot blagodejno pomoč, ki blaži trebušne krče tako pri otrocih kot odraslih.

Naberimo dišeče cvetove

Pri nas uspevata dve vrsti lipe. To sta lipa in lipovec, ki sta enako zdravilna. Lipo po navadi najdemo v listnatih gozdovih, prav tako je pogosta spremljevalka cest, okras travnikov in parkov pa tudi starih kmetij. V zdravilne namene nabiramo cvetove, ovršne liste in beljavo. To je notranja plast lubja in les tik pod njim. Za čaje in poparke nabiramo komaj odprte cvetove skupaj z ovršnimi listi, ki jih razprostremo v tanki plasti in sušimo v senci. Posušeni cvetovi so uporabni največ dve leti, nato jih praviloma zavržemo. Stare posušene cvetove prepoznamo tudi po rdečkasti barvi. Če nabiramo beljavo, jo lupimo z divje rastočih dreves in sušimo na senčnih ter dobro zračnih mestih. V cvetovih najdemo fenolne kisline, čreslovine, flavonoide, sluzi in eterično olje, ki ima pomirjujoč učinek.

Poparek za krepitev

Iz posušenih cvetov običajno pripravljamo poparek. Pripravimo ga iz petih gramov cvetov, ki jih stresemo v liter vode in pustimo pet minut. Nato precedimo. Če pripravljamo kuro za potenje, pijemo zelo vroč čaj, medtem ko za preprečevanje prehlada in krepitev imunske odpornosti pijemo manj vročega, saj pomaga tudi pri manjših motnjah spanja.