Astro

Barve vplivajo na telo, a imajo tudi duhovno dimenzijo

an
27. 6. 2020, 10.00
Posodobljeno: 27. 6. 2020, 10.36
Deli članek:

Barve zaznavamo z očmi, svetlobni žarki pa prodirajo v telo tudi skozi kožo, zato barve vplivajo na naše življenje podnevi in ponoči.

profimedia
barve

Vsaka barva ima svoje energetsko valovanje, ki bolj ali manj ugodno vpliva na fizično telo in tudi na duševnost.
Vsaj osnovne lastnosti osnovnih barv so nam bolj ali manj znane vsem, tako da bomo za začetek le osvežili spomin.

LASTNOSTI
Rdeča – moč, življenje, vitalnost.
Oranžna – optimizem, samozaupanje, pogum, navdih, družabnost.
Rumena – duhovnost, veselje.
Zelena – ljubezen, harmonija, zdravljenje, upanje.
Modra – inspiracija, ustvarjalnost, vera, vdanost.
Vijoličasta – odločnost, fantazija.
Bela – čistost, nedolžnost; praktično združuje vse lastnosti.

VPLIVI
Rdeča
Vpliv na telo: rdeča je barva krvi in spodbudno deluje na srce ter krvni obtok. Zvišuje krvni tlak in utrjuje telo, saj spodbuja nastajanje rdečih krvnih telesc in adrenalinskih žlez.
Vpliv na duha: rdeča je zelo močna barva, ki nam pomaga premagovati malodušje in negativne misli. Pomeni pa tudi jezo. Če je v našem telesu ali okolici preveč rdeče barve, smo razdražljivi in nepotrpežljivi.
Rožnata
Vpliv na telo: rožnata barva nastane pri dodajanju bele barve rdeči. Deluje manj učinkovito od rdeče, pomaga pa sproščati mišice.
Vpliv na duha: čustveno nas pomirja, obdaja z občutkom nežnosti, topline in ugodja. Blaži razdražljivost in napadalnost, vliva občutek ljubezni in varnosti. Preganja osamljenost, potrtost in pretirano občutljivost.
Oranžna
Vpliv na telo: spodbuja spolne organe in blagodejno vpliva na prebavni sistem. Krepi vranico, pljuča in trebušno slinavko ter povečuje odpornost telesa. Z njeno pomočjo se tekočine hitreje izločajo iz telesa.
Vpliv na duha: je vesela barva, ki osvobaja in sprošča čustva ter odpravlja samopomilovanje, pomanjkanje samospoštovanja. Vrača vero v življenje.
Rumena
Vpliv na telo: stimulira možgane ter nas naredi budne, trezne in odločne. Krepi živčni in limfni sistem ter čisti prebavni trakt. Blagodejno vpliva na trebušno slinavko, jetra in žolčnik.
Vpliv na duha: z rumeno barvo izražamo navdušenje nad življenjem, radostjo in sončnimi dnevi. Povezana je z intelektualnim delom in izražanjem misli. Krepi bistroumnost, povečuje razsodnost, izboljšuje spomin, ostri um, olajšuje odločanje in ostri presojo. Izboljšuje organiziranost.
Zelena
Vpliv na telo: zelena blagodejno vpliva na srce. Prinaša telesno ravnotežje in sprošča. Pomaga pri uravnavanju kroženja krvi, spodbudno vpliva na delovanje hipofize, sprošča mišice v prsnem košu in omogoča počasnejše in globlje dihanje.
Vpliv na duha: z zeleno barvo se povezujemo z naravo in drugimi ljudmi. Odpravlja napetost in čustvene tegobe. Navdaja nas z udobjem, sproščenostjo, zmanjšuje napetost in pomirja ter uravnoveša čustva.
Modra
Vpliv na telo: modra je povezana z grlom in žlezo ščitnico. Učinkuje blažilno in pomirjujoče. Znižuje krvni tlak in posledično pomirja vegetativno živčevje. Zožuje žile in preprečuje vnetja. Pripomore h globokemu spancu. Blaži in umirja bolečine ter blagodejno vpliva na okostje, saj ohranja zdravje kostnega mozga.
Vpliv na duha: je umirjena, pomirjajoča barva. Pomeni noč, zato ima enak učinek kot temno, nočno nebo – umirja in sprošča. Spodbuja umske aktivnosti, krepi jasnost misli in ustvarjalnost. Svetlo modra in bledo modra nas pomirjata ter varujeta pred hrupnostjo in vročičnostjo dneva in preganjata slabost. Preveč temno modre lahko deluje tudi depresivno.
Turkizna
Vpliv na telo: ugodno vpliva na priželjc, žlezo, ki preprečuje okužbe. Spodbuja imunski sistem, spodbudno pa deluje tudi na ščitnico in pljuča.
Vpliv na duha: modrozeleni odtenki hladijo, poživljajo in pomirjajo. Premaguje utrujenost in nam vliva moči za nove začetke. Osvobaja nas občutka osamljenosti.
Vijoličasta
Vpliv na telo: vpliva na možgane in živčevje. Učinkuje očiščujoče in razkužilno. Pomirja in blaži vročinske izpuščaje in opekline. Zmanjšuje občutek lakote in uravnoveša prebavo.
Vpliv na duha: to je barva sprememb. Prinaša mir, premaguje strah in razburjenost.

Indigo

Na telo indigo deluje kot narkotik, s to barvo pa psihiatri tudi pomirjajo duševne in živčne bolnike. Spodbuja tudi individualnost in domišljijo.

Bela

V sebi združuje vse lastnosti in je izjemno učinkovita za zdravljenje – razbremeni nas in očisti. Postopek je preprost, samo vizualizirajte, kako žarek bele svetlobe potuje po vašem telesu od glave do pet in z belino osvetli prav vsak njegov del, organ, celico … Preizkusite, vredno je.