Neprecenljiva kamna

FOTO: Rudar, oče več kot 30 otrok, po rekordni najdbi čez noč postal milijonar

S.R.
24. 6. 2020, 21.08
Posodobljeno: 24. 6. 2020, 21.11
Deli članek:

Lokalna skupnost bo bogatejša za trgovski center in šolo.

Ministrstvo za minerale
Saniniu Laizer in dragocena kamna.

V Tanzaniji slavijo novega milijonarja. Rudarja in kmeta Saniniuja Laizerja, ki mu je uspel zgodovinski izkop dveh žlahtnih kamnov, vrednih dobre tri milijone evrov. Govora je o mineralu tanzanit, nahajališča katerega so doslej odkrili le na severu Tanzanije. Kamna v skupni teži 15 kilogramov je od njega odkupilo tanzanijsko ministrstvo za minerale. 

Kaj bo 52-letni Laizer, ki ima s štirimi ženami več kot 30 otrok, storil z novo pridobljenim bogastvom? Za BBC je pojasnil, da je najprej na sporedu »velika zabava,« za kar bo morala pod nož ena njegovih krav. Investirati želi tudi v lokalno skupnost v regiji Manyara, kjer želi zgraditi trgovski center in šolo, ki bo stala v bližini njegovega doma. Kot je dejal, na območju živijo številne revne družine, ki nimajo denarja, da bi svoje otroke poslale v šolo. »Sam nisem izobražen, a imam rad, da se stvari izvajajo strokovno,« je povedal. Sam sicer že prej ni veljal za največjega reveža, saj je skrbel za približno dvatisočglavo čredo krav. 

Tanzanit se uporablja za razne okraske in nakit ter je eden najredkejših žlahtnih kamnov na svetu. Po ocenah enega od lokalnih geologov bi lahko zaloge tega minerala v naslednjih dvajsetih letih že povsem izčrpali. Najti ga je sicer mogoče v odtenkih zelene, rdeče, vijolične in modre, še poroča BBC. Rekodna kamna, ki ju je našel Laizer, tehtata 9,2 oziroma 5,8 kilograma. Doslej najtežji je tehtal »skromnih« 3,3 kilograma.