Zanimivosti

PIONIRSKI DOM – POZOR, VISOKA USTVARJALNOST!

Oglasno sporočilo
24. 6. 2020, 14.00
Posodobljeno: 24. 6. 2020, 14.49
Deli članek:

Sprehod po vrelišču idej, ustvarjalnosti in kulture

Pionirski dom
Ena izmed uspešnic Pionirskega doma je predstava Mojca Rockaculja.

Smeh na hodnikih, ustvarjalni nered v učilnicah, otroci, ki v galeriji na Komenskega 9 staršem ponosno razkazujejo svoja dela, odmev igranja bobnov in kitare na dvorišču Akademskega kolegija in bodoči cirkusanti, ki se na monociklih prevažajo pod okni pisarn uprave - vse to je Pionirski dom - Center za kulturo mladih.

Pionirski dom
Vpisi v poletne šole Pionirskega doma so še vedno odprti.

Pionirski dom je vodilna ustanova na področju izvajanja kulturno-umetniških in jezikovno-kulturnih vsebin za otroke, mlade in odrasle. Svoja vrata ima na stežaj odprta že skoraj 60 let. “Pionirski dom je dom naših tečajnikov in tečajnic, številnih čudovitih pedagogov in pedagoginj in honorarnih sodelavcev. Je prostor, v katerem se iskrijo ideje, v njem slavimo napake.” nam na začetku ogleda vseh treh lokacij Pionirskega doma pove nasmejana direktorica Viktorija Potočnik.

“V stavbi Akademskega kolegija na Vilharjevi 11 potekajo naši jezikovno-kulturni tečaji, ljubitelji ritmov in melodij se urijo v glasbeni umetnosti, iz gledališke dvorane Lojzeta Kovačiča pa odmeva smeh gledališčnikov in gledališčnic.” Na sprehodu se ustavimo še v Plečnikovi Festivalni dvorani. Prihod vanjo je impresiven. V njej potekajo maturantski plesi in valete, gledališke predstave, številni poslovni dogodki, koncerti in festivali. V organizaciji Pionirskega doma je tudi osem vsebinsko raznolikih mednarodnih festivalov. Direktorica se letos še posebno veseli festivala Hokus Pokus, v katerem se bodo mladi spoznavali z znanostjo in umetnostjo. Osrednja nit prihajajočega festivala bodo možgani, dokazati želijo, kako kultura in umetnost krepita naše kognitivne sposobnosti.

Že se znajdemo pred drugo lokacijo Pionirskega doma. Nahajamo se na Komenskega 9, pred nami se razprostira stavba bivše Pionirske knjižnice, ki spominja na Vilo Čira Čara. Viktorija Potočnik nas ponosno popelje po sobah in hodnikih te čudovito prenovljene vile: “Tu se nahajajo likovni ateljeji, tiskamo grafike. Po hodnikih pa si lahko ogledate razstavo otroških likovnih del. Smo namreč edina otroška galerija v Ljubljani. Že v kleti pa nas pričakajo umetnine odraslih tečajnikov in tečajnic.”

Pionirski dom
Utrinek iz plesne predstave Iz mene veter poje

Tu pa se naše popotovanje ne konča. Pokukamo v dvorano Plesnega centra Jenko. V dvorani se pedagoginja Saša Lončar s svojimi tečajniki in tečajnicami pripravlja na nastop na Mednarodnem festivalu Spider. “Ponosni smo, da bomo z lastno produkcijo nastopali na mednarodnem plesnem festivalu. To je velika potrditev, da na področju sodobnega plesa delamo z otroci in mladimi korake v pravo smer. To pa dokazujejo tudi številne domače in mednarodne nagrade, ki jih naši plesalci in plesalke dobijo.” zašepeta Viktorija Potočnik.

V Pionirski dom se lahko priključi kdorkoli se želi, vpisi v dejavnosti potekajo od 16. junija. In kaj je vsem prizoriščem in raznolikim aktivnostim skupno? Viktorija Potočnik odgovor izstreli kot iz topa: “Na vsa vrata Pionirskega doma bi lahko obesili napis: “POZOR, VISOKA USTVARJALNOST ZA VSE GENERACIJE!”.

Pionirski dom
V Pionirskem domu je vedno veselo.