V IN OB MORJU

Poletne nevarnosti in kako se spoprijeti z njimi

T.D.
14. 7. 2019, 08.07
Deli članek:

Prijetne poletne dneve nam lahko kaj hitro pokvarijo že najbolj drobne malenkosti. Morski ježki, recimo, ali komaj opazne meduze.

Dreamstime
Vrste meduz v naših morjih ne spadajo med najbolj nevarne.

V večini primerov piki žuželk za človeka niso nevarni, utegnejo pa biti precej neprijetni. Ko žuželka piči, namreč pod kožo vbrizga slino ali strup, ki povzroči srbečico in oteklino, ki navadno traja največ nekaj dni. Podobno je z raznimi ožigalkarji in morskimi ježki, če le ne naletite na bolj strupene primerke. Če le niste alergični na čebelje pike ali vas napade več primerkov hkrati, bo od bližnjega srečanja s čebelo, oso, čmrljem ali sršenom na koži nastala boleča oteklina, ki bo v nekaj dneh izginila. Nekoliko bolj nevarno je lahko le, če vas žuželka piči v usta ali grlo, ker vam oteklina lahko oteži dihanje. Mesto vboda razkužimo, ohladimo in ustrezno namažemo, da omilimo srbečico. Kadar nas piči čebela, pa je pred tem treba odstraniti tudi želo, ki po piku ostane v koži. Najbolje ga je odstraniti z noževo konico ali nohti, da tako preprečimo, da bi se predrla vrečica s strupom, ki je neposredno povezana z želom in prav tako ostane pritrjena k želu.

Močne vonjave in žive barve

Ose in sršeni se radi zadržujejo v okolici pijače in hrane z močnim vonjem in privlačnih barv. Sami od sebe ne bodo napadli, pičili bodo šele, ko se bodo čutili ogrožene, zato jih ne smemo vznemirjati s paničnim mahanjem in vpitjem. Če se ustavijo na telesu, počakajmo nekaj sekund, da odletijo naprej. Če se gibljemo po travnikih, je dobro biti obut. Čebele in čmrlji se namreč pogosto zadržujejo na vlažnih rastlinah in zemlji, da se odžejajo. Podobno je z mokrimi brisačami in ostalimi predmeti.

Profimedia
Bodice je treba čim prej in previdno odstraniti s pinceto.

Meduze in ožigalkarji

Vrste meduz v naših morjih ne spadajo med najbolj nevarne, so pa njihovi ožigi lahko prav tako boleči in neprijetni. Ožigalkarji, med katere spadajo meduze in morske vetrnice, so namreč opremljeni z izjemnimi ožigalkami, ki predrejo kožo in vanjo spustijo strup. Resnost poškodbe je predvsem odvisna od vrste živali, navadno pa je ožig precej boleč, pojavi se privzdignjen, pordel izpuščaj v obliki površine ožigalke ali več ožigalk. V hujših primerih se izpuščaj lahko spremni v mehur, spremljajo pa ga lahko tudi šibkost, slabost, glavobol in podobno. Prizadeto mesto obvezno sperite s slano vodo in s pinceto ali zaščiteno roko odstranite ostanke ožigalk. Mesto nato hladite s hladnimi obkladki ali ledom, pomagajo tudi razna hladilna mazila. Nekateri priporočajo tudi izpiranje s kisom. Bolečino lahko blažimo tudi s protibolečinskimi sredstvi, v primeru hujše reakcije pa obiščimo zdravnika.

Morski ježki

Morski ježki so resda strupeni, a njihov strup ni pol toliko nevaren kot njihove bodice. Ko namreč stopite na ježka, se bodice zlomijo in zarijejo globoko v kožo, in to je tisto, kar najbolj boli. Če jih ne odstranimo, se lahko zataknejo ob živec ali kost in povzročijo bolečine v sklepih in mišicah ali kožne izpuščaje, so pa tudi vir kroničnih vnetij. Bodice je treba čim prej in previdno odstraniti s pinceto. Tiste, ki so se zarile pod kožo, bodo videti kot modre pike in jih bomo najučinkoviteje odstranili, če jih bomo namočili v kis, ki bo pomagal raztopiti bodice. Če se bodice ne raztopijo, jih z majhnim rezom odstrani zdravnik. Mesto vboda izpirajte in mažite z antihistaminiki, analgetiki in kortikosteroidi.