Zanimivosti

Spoznajte naravne rešitve iz korenčka, avokada, olja in kave …

Zoran Franc
12. 7. 2019, 20.50
Deli članek:

Ste kdaj pomislili, da lahko iz korenčka pripravite čips? Da je avokadova koščica uporabna pri pripravi šampona za lase? Preizkusite naslednje trike.

arhiv
korenčkovi krekerji

Korenčkov čips

Ste se odločili, da pripravite korenčkov sok? Odlično! Kaj pa boste storili z ostanki korenja? Preizkusite naslednji trik! Približno 500 gramom korenčkovih ostankov dodajte tri velike žlice moke, dva ščepca popra in soli ter premešajte, da nastane gosta zmes. V pekač položite papir za peko in po njem enakomerno razporedite zmes.

Pecite pri 180 stopinjah 6–10 minut, da se zmes enakomerno zapeče, nato pa koščke razrežite na kvadratne ploščice. Še tople ponudite z omako guacamole in tako svojim gostom postrezite zdrav prigrizek.

Šampon iz avokadove koščice

Avokadova koščica je del sadeža, ki ne koristi skoraj ničemur, razen če želite vzgojiti novo rastlino. Pa vendar – uporabite jo lahko pri pripravi naravnega šampona za lase. Potrebujete torej avokadovo koščico in 50 g naravnega kastiljskega mila, ki ga pripravite iz 450 g olivnega olja, 50 g kokosovega olja, 60 g trdnega luga (NaOH) in 95 g hladne destilirane vode ter 250 ml vode.

arhiv
avokadov šampon

Koščico na drobno naribajte ali zmeljite v mešalniku. Stresite v ponev in segrevajte, dokler ne potemni, nato dolijte vodo in dodajte kastiljsko milo. Zavrite, potem pa odstavite, ohladite in precedite. Šampon je izjemno nežen in primeren za vsakodnevno umivanje las.

Naravno milo

Preizkusite nenavaden trik in presenetite tako sebe kot druge. Potrebujete 250 ml kakovostnega rastlinskega olja, žlico moke, 10 g luga v kosu (NaOH) in deset kapljic izbranega eteričnega olja. V uporabljeno rastlinsko olje vsujte žlico moke, ki bo preprečila dvigovanje usedlin, in pustite dobro uro.

arhiv
milo iz odpadnega olja.

Nato olje precedite in dodajte lug, ki ste ga prej raztopili v 150 ml vode, ter dobro premešajte. Mešanici dodajte izbrano eterično olje in znova premešajte, nato pa zlijte v modelčke za pripravo ledu ali silikonske modelčke za peko. Pustite, da se strdijo, nato po želji okrasite.

Težave z odtoki

Pripravite kapsule, ki bodo pripomogle k dobri pretočnosti odtokov, brez nadležnega vonja. Potrebujete tri žlice kavne usedline ali mlete kave, žlico in pol grenke soli, žlico sode bikarbone, 150 ml vode in eterično olje mete. Vse sestavine dobro zmešajte v loncu, da nastane gosta, homogena zmes.

arhiv
kapsule za odtok

Po potrebi dodajte vodo. Nato zmes zlijte v prostorčke embalaže za jajca in zamrznite. Dobljene kapsule uporabite ob težavah z zamašenimi in smrdečimi odtoki.

Lubenična marmelada

Preizkusite nekaj novega, drugačnega, a slastnega. Nekaj, kar vam bo posladkalo jutra. Za pripravo lubenične marmelade potrebujete lubenico, težko dva kilograma, 2 kilograma sladkorja, 2 žlički citronske kisline in en zavojček želina. Lubenico dobro operite in skupaj z olupkom narežite na manjše koščke. Stresite v lonec, dodajte sladkor in 4 dcl vode.

arhiv
lubenična marmelada

Kuhajte na zmernem ognju, dokler tekočina ne povre in se začne zgoščevati. Dodajte citronsko kislino in zavojček želina. Dobro premešajte. Pokusite in po okusu še sladkajte. Še vroče nadevajte v steklene kozarčke, jih dobro zaprite in shranite pod odejo, da se počasi ohladijo.