Gradi mostove

Primož je želel biti gradbenik, zdaj pa je postal duhovnik

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
13. 7. 2019, 20.20
Deli članek:

Mladenič iz Turškega Vrha, je sanjal, da bo gradil mostove, viadukte in predore, potem pa ga je življenjska pot zanesla čisto drugam.

MZ
Sanje 28-letnika so se v srednji šoli spremenile. Odločil se je, da bo postal duhovnik.

Primož je osnovno šolo obiskoval v Zavrču, potem pa srednjo gradbeno šolo in gimnazijo v Mariboru.

Kot srednješolec je sanjal, da bo gradil mostove, viadukte, predore … Zato se je tudi vpisal na študij gradbeništva, a po enem letu se je zgodil preobrat. Mladenič je začutil božji glas, ki ga je klical k sebi. »Vabil me je, da bi gradil mostove med Njim in nami. Po enem letu študija na gradbeni fakulteti sem se tako odločil za bogoslovje. Na teološki fakulteti v Ljubljani sem študiral do tretjega letnika, nato pa nadaljeval triletni študij teologije v Zagrebu,« je povedal mladi završki duhovnik, ki je sicer vse svoje otroštvo in mladost redno zahajal v cerkev. Bil je ministrant, bralec in organist.

NOVE MAŠE SO REDKE

Novomašnik Primož Lorbek je zdaj že doživel posvečenje, in sicer v soboto, 29. junija, v mariborski stolnici. Isti dan so ga sprejeli v domači završki župniji. Pozdravila ga je množica: verniki, župnik Jože Pasičnjek in celo župan Slavko Pravdič. V nedeljo je sledila velika slovesnost s slovesom od staršev in doma. Novomašnika so od tam do prireditvenega prostora pri osnovni šoli Zavrč, kjer je potekala slovesna nova maša, verniki in drugi gostje pospremili v procesiji.

Procesija je bila sploh veličastna, saj so jo sestavljali konjeniki in godbeniki, novomašnika so peljali na kočiji, za njo pa so korakali verniki. Med darovanjem nove maše je novomašnika spremljalo več duhovnikov in mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Pri organizaciji tega za Zavrč velikega in pomembnega dogodka, nove maše so danes namreč vse bolj redke, so sodelovala vsa društva občine Zavrč, Konjeniški klub Borl in PGD Slovenja vas. Za pogostitev so poskrbeli tamkajšnje gospodinje in vinogradniki, gasilci pa za organizacijski in tehnični del.

Facebook
Lorbek je zdaj kaplan, ki službuje v župniji Hajdina z župnikom Marijanom Feslom.

DUHOVNIKI NA IGRIŠČU

Omenimo še ponedeljkovo dogajanje, pravzaprav posebno presenečenje v nizu tridnevne slovesnosti, to je bila prijateljska nogometna tekma, katere pobudnik je bil markovski farni župnik Janez Maučec. Na igrišču so se pomerili na eni strani duhovniki, podjetniki in župan ter na drugi strani mladi fantje, ki so dva dni poleg deklet skrbeli za postrežbo gostov.

V Zavrču so tako po 50 letih ponovno dočakali novo mašo. Pred 50 leti jo je daroval Jožef Škrinjar, v nedeljo, 30. junija, pa novomašnik Primož Lorbek. Po tednu dni je bila ponovitev nove maše v Markovcih, sledila je še na Hajdini, kjer novomašnik zdaj opravljala službo kaplana.