Pasja hrana

Za kosmatince le najboljše

zf
8. 10. 2016, 08.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ljubljenčki so si med seboj, tako kot ljudje, zelo različni. Tudi pri načinu prehranjevanja. Nekateri lahko pojedo vse in ni z njimi nič narobe, druge zvije že ob manjši spremembi prehrane. O tem smo se pogovarjali z veterinarko Urško Škufca, dr. vet. med.

arhiv
Za pse je zelo nevarna čokolada, v že zelo majhni količini lahko povzroči odpoved jeter.

Hrana, ki bi bila idealna za vse pasme in velikosti psov, ne obstaja. Ko izbiramo hrano, moramo imeti v mislih predvsem, kakšne so potrebe našega psa; te so odvisne tudi pasme. Treba je najti tako, ki psu najbolj ustreza, a to lahko zahteva precej časa in poskusov, pojasnjuje veterinarka. Hrana v pločevinkah (mokra hrana) je primerna za izbirčne pse, saj je vsebnost vode okoli 70-odstotna, je pa tudi bolj vabljiva od suhe. »Hrana v pločevinkah ni slaba izbira, če izberemo kakovostno; med posameznimi znamkami so namreč velike razlike. Kako dobra je hrana, je odvisno od kakovosti vhodnih sestavin in njihove količine, pa tudi od dodatkov.«

Urška Škufca, dr. vet. med. "Načeloma velja, da je mokra hrana v specializiranih trgovinah za male živali dobre kvalitete, znamke, ki jih najdemo v živilskih trgovinah in drogerijah, pa so bolj na drugem koncu spektra."

Konzerve niso nujno slaba izbira

Mit, da so v mokri hrani surovine najslabše kakovosti, velja za nizkokakovostne proizvode. Določene znamke izbirajo surovine, ki so klasificirane tudi za človeško prehrano in bi jih lahko kupili v mesnici. »Tako kot pri suhi ali drugače pripravljeni hrani za pse namenimo pozornost deklaraciji in priporočeni količini hranjenja. Priporočena količina pri mokri hrani je bistveno večja kot pri suhi, že zaradi večje vsebnosti vode, vendar obstaja razlike. Proizvodi, ki so zelo poceni, imajo najverjetneje manj kakovostne sestavine, več ojačevalcev okusa in arom. Vseeno pa visoka cena ni vedno zagotovilo za kakovost. Načeloma velja, da je mokra hrana v specializiranih trgovinah za male živali dobre kakovosti,« pravi sogovornica.

Briketi in beljakovine

Enako kot velja za mokro hrano, je treba biti tudi pri suhi hrani pozoren na deklaracijo. »Pomembno merilo je vsebnost posameznih hranil, predvsem beljakovin. Če je teh preveč, lahko to vodi k napenjanju, driski ali čezmernemu rejenju živali. Premalo beljakovin nasprotno vodi k hujšanju živali, slabi kvaliteti dlake in manj energije. Pomembno je upoštevati tudi nekatere karakteristike psa; ali imamo zelo aktivnega psa, ki je večino časa zunaj, tudi pozimi, ali biva predvsem v stanovanju in je njegova najljubša aktivnost poležavanje na kavču; je to mladič ali odrasel pes, morda starejši pes ...« Če o izboru hrane za svojega psa nismo prepričani, je veterinar ali osebje v specializiranih trgovinah za male živali običajno pravi naslov za nasvet.

Tega psi ne smejo jesti!

Seznam hrane, ki je psi nikakor ne bi smeli jesti, ni dolg. A naj vas pes med obedom še tako prosi, mu te niti slučajno ne odstopite. »Za pse je zelo nevarna čokolada, v že zelo majhni količini lahko povzroči odpoved jeter. Prav tako psi ne smejo jesti čebule in česna, grozdja in rozin. Nevaren je tudi avokado, ki sicer v človeški prehrani velja za zelo zdravo živilo, ter živila, ki vsebujejo kofein in alkohol, prav tako termično obdelane kosti in odrezki maščobe. Kosti, ki niso surove, so namreč zelo drobljive in lahko povzročijo poškodbe v prebavnem traktu, to pa lahko vodi v smrt. Preveč maščobe lahko poleg driske sproži vnetje trebušne slinavke, kar je zelo boleče in v nekaterih primerih tudi vzrok smrti,« opozarja strokovnjakinja.