POLETJE

Dopust, tudi za kosmate

Zoran Franc
20. 7. 2016, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ob težko pričakovanem dopustu, ki godi tudi našim štirinožnim prijateljem, vam ponujamo nekaj nasvetov, da boste lahko skupaj čim lepše in čim bolj brezskrbno uživali v poletju.

splet
Poskrbite, da se bodo živali med potjo dobro počutile. Ne pozabite na vodo in hrano.

Preden se odpravite na počitnice, se seznanite s pomembnimi zahtevami, ki jih postavljajo ob carinskem pregledu. Če boste potovali, denimo z mačko, psom ali belim dihurjem, bodo ti potrebovali svoj evropski potni list za živali. Tega lahko dobite pri pooblaščenem veterinarju, vsebovati pa mora tudi podatke o veljavnih cepljenjih proti steklini. Če je vaš ljubljenček mlajši od treh mesecev in posledično zaradi tega še ni bil cepljen, je dobro, da preverite veljavne nacionalne predpise. Potni list vam bodo izdali le za pse, mačke in bele dihurje, če pa boste želeli potovati z drugimi hišnimi živalmi, denimo zajci ali kanarčki, pa so merodajna nacionalna pravila o premiku živali čez mejo.

splet
Za prečkanje čez mejo boste za svojega ljubljenčka potrebovali potni list, ki ga dobite pri veterinarju.

Določene države imajo drugačna pravila

Preverite, katere dokumente potrebujete za živali na dopustu.

Če boste želeli svojega hišnega ljubljenčka vzeti s sabo na Finsko, Irsko, Malto ali v Združeno kraljestvo, bo moral biti ta zdravljen tudi proti trakulji. Zdravljenje vam mora opraviti veterinar, in sicer največ 120 ur in najmanj 24 ur pred načrtovanim vstopom v omenjene države. Ob tem pa pazite, da vam veterinar potrdilo o zdravljenju vpiše v ustrezni del potnega lista vašega ljubljenčka. Vaš hišni ljubljenček mora biti obvezno označen tudi z elektronskim mikročipom ali jasno čitljivo vtetovirano številko.

splet
Žival imejte vedno na povodcu, saj prihaja v novo okolje in hitro se lahko zgodi, da steče čez cesto.

Še nekaj nasvetov

Živali v avtu:
Med potjo si privoščite redne postanke. Živali vodite na sprehod, na stranišče, poskrbite za razgibavanje. Prav tako pa poskrbite, da med potjo ne bodo na pripeki.

Če boste na potovanje z avtomobilom povabili štirinožca, poskrbite, da boste imeli med samim potovanjem redne postanke, ki jih izkoristite za sprehod, razgibavanje, opravljanje potrebe in pitje vode. Pazite tudi, da ne bo izpostavljen poletni pripeki, saj se kosmatinci ohlajajo precej počasneje in težje prenašajo vročino. Prav tako se lahko zgodi, da se bodo pojavile težave s slabostjo. Če ima vaš štirinožni prijatelj omenjeni problem, mu priskrbite sredstvo proti slabosti. Sicer pa se držite nenapisanega pravila, ki vam bo olajšalo mnogo nadlog.

sple
Dovolite, da si žival sama izbere svoj kotiček v prostoru, kjer se najbolje počuti.

Na pot vzemite le zdrave živali, pozanimajte pa se tudi, kje na ciljni destinaciji je najbližji veterinar. Ne pozabite tudi, da je lahko sprememba okolja za živali stresna, zato je pomembno, da si žival sama poišče prostor, kjer se bo počutila udobno in domače. Dobro je, da s seboj vzamete posteljo ali odejico, na kateri spi, saj ima vonj po njej in ji je zato domača. Da boste lahko zares uživali zaslužen dopust, pa ne pozabite, da je kosmatega prijatelja zaradi varnosti dobro imeti pripetega na povodcu in pod nadzorom tudi med sprehajanjem.

Novo okolje je zanj zanimivo in hitro se lahko zgodi, da vam pobegne ali steče na cesto. Svetujemo pa vam, da tudi na njegovo ovratnico izvezete ali zapišete njegovo ime in svojo telefonsko številko. Tako vam ga bo najditelj ob izgubi brez težav vrnil.

splet
Pomembno je, da v vročih poletnih dneh poskrbite za tačke svojih ljubljenčkov. Povprašajte po mazilih.

Poskrbite za tačke!

Da bo štirinožec lahko brezskrbno užival na počitnicah, je pomembno, da mu zavarujete tačke, saj se zaradi opeklin lahko počitnice kaj hitro sprevržejo v nerganje in nejevoljo. Ljudje hitro pozabimo, da nas obutev varuje pred opeklinami, medtem ko živali stopajo neposredno po razgretih tleh. Zato bodite pozorni na podlago, ki se močno segreje in lahko opeče tačke – asfalt, skale, pesek. Priporočamo pa vam tudi, da pri veterinarju povprašate za negovalna mazila s hladilnim učinkom, ki bodo poskrbela za tačke vašega štirinožca.

Kaj lahko prinesete domov?

Praktični primer. Kaja je šla na dopust v Grčijo. Na Malto se je vrnila z ogrlico iz oklepa morskih želv. Na carini so zahtevali dovoljenje za ogrlico, in ker ga ni imela, so ji ogrlico odvzeli. Na splošno za države EU velja prosti pretok blaga, vendar je prenos ogroženih vrst med državami članicami strogo nadzorovan. Kaja bi se morala obrniti na malteški organ CITES, kjer bi ji povedali, za katere proizvode, ki jih želi prinesti v domovino, potrebuje dovoljenje.

Vir: europa.eu