Olajšajmo sprejemanje

Prihod drugega dojenčka

uk
7. 10. 2016, 18.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ob pričakovanju drugega otroka se nekaterim staršem zdi samo po sebi umevno, da bo prvorojenec sprejel dojenčka z ljubeznijo. Večina otrok ob prihodu novega družinskega člana občuti zelo širok spekter čustev.

profimedia
Otroku moramo novico o dojenčku povedati prej, da je ne izve od tretje osebe.

Mladi starši so navadno zaskrbljeni, kako bodo otroku pojasnili idejo o spremembi, ker ima otrok omejeno besedno izražanje, vendar otroci razumejo mnogo več, kot lahko izrazijo z besedami. K sreči imamo starši na razpolago kar nekaj pristopov, s katerimi lahko olajšamo otrokovo sprejemanje novega člana družine.

Ideja

Ali ste vedeli?

Malčki imajo radi nočne obiske, ker se zaradi novega družinskega člana počutijo negotove.

Ob pripravah na novega člana družine predstavimo malčku idejo o družini z več otroki. Usmerimo otrokovo pozornost na družine, ki so del našega dnevnega življenja in imajo več otrok. Z njim se pogovarjajmo v preprostem jeziku in govorimo o stvareh, ki so otroku vidne, saj si bo tako lažje predstavljal spremembe, ki mu jih želimo vnaprej predstaviti. Ob predstavitvi nove družine mu predstavimo družino z malčkom in dojenčkom, saj bo malček tako lažje razumel idejo.

Samostojnost

Neizogibno je, da bomo imeli starši s prihodom dojenčka manj časa za starejšega otroka, zato tega začnimo čim prej navajati na določeno mero samostojnosti. Razvojno obdobje malčka k sreči sovpada z otrokovo naravno željo po igri in družbi sovrstnikov, zato začnimo malčka postopoma predstavljati igralnim skupinam, s katerimi se bo srečeval nekajkrat na teden, in sovrstnikom, s katerimi bo lahko izmenjaval obiske. Dobro uhojeno »samostojno življenje« bo malčku pomagalo, da se bo počutil kot »ta veliki otrok«, ki ima svoj prostor, zato se bo ob rojstvu dojenčka počutil privilegiranega namesto prikrajšanega.

Kdaj povedati?

Obdobje nosečnosti je za otroka dolgo obdobje, zato pustimo pogovore o dojenčku za čas, ko so vidne telesne spremembe v nosečnosti. Otroku povejmo novico prej, če so o nosečnosti že seznanjeni sorodniki in prijatelji, saj bomo tako preprečili, da izve novico prek tretje osebe. Ob posredovanju novice dopustimo otroku, da zastavi vprašanja, če ga stvari ne zanimajo, pa ne rinimo vanj. Ob načrtovanju poroda razodenimo malčku zgodbice o njegovem prihodu na svet in ga seznanimo s tem, kako bo potekalo njegovo življenje po rojstvu bratca ali sestrice.

profimedia
Malček naj zastavi vprašanja, če ga stvari zanimajo, drugače ne rinite vanj.

Malčkovi odzivi

Nepripravljen malček se lahko ob rojstvu dojenčka vrne na nižjo razvojno stopnjo in začne zaradi hude čustvene stiske uporabljati vedenja, ki so značilna za mlajša razvojna obdobja. Tako začne močiti hlačke, čeprav je že obvladal lulanje v kahlico. Kadar pri otroku opazimo takšna vedenja, ohranimo mirno kri, saj se bodo njegova zrelejša vedenja vrnila. Malčku bomo pomagali obvladovati njegovo stisko tako, da bo razumel, da določene stvari ne more početi zato, ker je večji, temveč zato, ker si z odraščanjem pridobi nove privilegije.