Zdaj je jasno

Mali princ bo še dolgo kratkohlačnik

cr
7. 10. 2016, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ugibanja, zakaj ima triletni britanski princ George vedno oblečene kratke hlače, tudi ko so zunaj temperature bolj primerne za tople dolge hlače, so končno pojasnjena. Nikakor ne gre za modno muhavost njegove mame, ampak za čisto resne kraljeve zadeve, ki jih zapoveduje tradicija.

Profimedia
Mali princ dandanes občuti običaje iz 16. stoletja.

Odkar se je princ George rodil, ga njegova mama, vojvodinja Kate Middleton, vedno oblači v kratke hlače – in za to obstaja razlog. Del britanske tradicije je namreč, da pripadniki višjih družbenih slojev, aristokracije in kraljeve družine, svoje sinove do določenega leta oblačijo le v kratke hlače. In kot vnuk kraljice Elizabete George seveda pripada najvišjemu sloju.

Profimedia
Kratke hlače pokažejo, kateremu družbenemu sloju pripadaš.

Sociološka razlaga

»Oblačenje dečkov v kratke hlače je angleška tradicija. Dolge hlače so za starejše fante in moške, medtem ko so kratke hlače na mlajših dečkih eden od tihih pokazateljev, kateremu družbenemu sloju pripadajo. Čeprav se časi počasi spreminjajo, so dolge hlače na mlajših dečkih še vedno neki pokazatelj meščanskega srednjega razreda,« je dejal sociolog William Hanson.

Dolge hlače začnejo dečki nositi okoli osmega leta.

Tradicija nošenja kratkih hlač je opazna v zgodovini britanske kraljeve družine – tudi princesa Diana je na primer svoja sinova Williama in Harryja do določene starosti oblačila v kratke hlače.

Profimedia
Princ George je bil ob odhodu iz Kanade zelo dobre volje.

»Dolge hlače začnejo dečki nositi okoli osmega leta. To je povezano z običaji iz 16. stoletja. Takrat so dečke v prvem in drugem letu starosti oblačili v obleke, nato pa so začeli nositi oblačila, ki so bila bolj podobna kratkim kot dolgim hlačam,« je še pojasnil Hanson. Nošenje kratkih hlač je danes v krogu kraljeve družine bolj predmet tradicije kot pokazatelj pripadnosti družbenemu sloju.