Čistila iz hladilnika

Kokakola, nepogrešljivo čistilo

zf
5. 10. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

O najbolje prodajani pijači na svetu krožijo številne govorice, njen recept pa še vedno velja za najbolj varovano skrivnost. Kokakola je bila sprva mišljena kot zdravilo proti depresiji in je vsebovala tudi alkohol in kokine liste. Danes so v recept dodane skrivnostne sestavine.

profimedia
Kokakola je lahko v vašem domu tudi kot univerzalno čistilo.

Razkrivamo vam preproste trike, s katerimi boste prihranili ogromno časa in energije, hvaležna pa vam bo tudi denarnica.

1. Kokakolo lahko uporabite kot univerzalno čistilo pri hudi umazaniji. Zlijte jo na zažgano in zasušeno posodo in pustite delovati dobro uro. Nato lonec pristavite na majhen ogenj in počasi segrejte vsebino. Ko zavre, vsebino izlijte in operite z detergentom.

2. Je WC-školjko napadel vodni kamen? Pločevinko kokakole zlijte po mestih, kjer se je nabral vodni kamen, ter pustite delovati dobro uro. Citronska kislina bo očistila madeže vodnega kamna, vaša školjka pa bo spet zasijala.

Kokakola zaradi svojih skrivnostnih učinkovin velja skoraj za univerzalno čistilo.

3. Ali vaš avto napada rja? Odtrgajte kos alufolije in ga namočite v kokakolo ter z njim zdrgnite rjaste madeže. Enak recept lahko uporabite na vodovodnih pipah, vendar alufolijo zamenjajte z gobicami za pomivanje posode.

4. So se okoli akumulatorja nabrali korozivni madeži? Kokakolo zlijte po madežih in prek akumulatorskih baterij. Nad učinkom boste presenečeni.

5. Kokakola se je odlično izkazala tudi kot čistilo za tla. Pomešajte jo z nekaj vode in detergentom ter zdrgnite tla. Ta se bodo bleščala kot še nikoli, mešanica pa bo tudi nevtralizirala neprijetne vonjave.

6. Očistite vetrobransko okno. Vetrobransko okno, kjer je čez poletje nastalo pravo grobišče insektov, prahu in drugih nečistoč, polijte s pločevinko kokakole. Z vlažno krpo okno nato obrišite, da se znebite lepljivih ostankov sladkorja.

7. Imate težave z mastnimi madeži na oblačilih? Odstranjevalci trdovratnih madežev so v večini primerov zelo dragi. Preizkusite poceni rešitev in dodajte kokakolo k običajnemu mehčalcu. Mešanica je zelo učinkovita tudi pri odstranjevanju krvi, prav tako bo pripomogla k odstranjevanju neprijetnih vonjav oblačil.

8. Če je vaš nakit izgubil sijaj, ga za pol ure potopite v kokakolo. Vendar previdno, saj lahko kislina, če je predolgo potopljen v kokakolo, poškoduje površino. Je pa takšna kopel učinkovita tudi proti rji na vijakih in orodju.

9. Če so sijaj izgubili kromirani deli v stanovanju in na vašem avtomobilu, prav tako uporabite kokakolo, saj boste povrnili sijaj in odstranili madeže.

10. če želite v denarnici imeti svetleče kovance, jim čez noč privoščite mehurčkasto kopel. Zjutraj bodo videti kot novi.