Mini stanovanja

Majhno, a dovolj veliko

zf
7. 10. 2016, 18.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kljub temu da nimate velikega stanovanja, ni razloga, da si ne bi v dnevni sobi ustvarili udobnega in prijetnega vzdušja. Pomembno je, da je svetla, pospravljena in urejena. Večnamenska oprema je seveda dobrodošla.

profimedia
Načrtujte in upoštevajte tudi postavitev glede na arhitektonske ovire.

Bivalni prostori so pri nas precenjeni in nerazumljivo dragi, zato mnogi ljudje v želji, da bi bili na svojem, svoje sanje o stanovanju preprosto prizemljijo in se odločijo za majhno stanovanje. Kmalu se znajdejo pred novim problemom – kako stanovanje opremiti, da bo nudilo vse to, kar nudi veliko? Na srečo imamo na voljo mnogo preizkušenih trikov in nasvetov, s katerimi je majhno stanovanje videti veliko, sicer pa ima tudi majhnost svoje prednosti. Stanovanje je manj potratno in stroškovno učinkovitejše, zahteva manj ogrevanja, energije za razsvetljavo in manj čiščenja, prav tako pa manj pohištva.

Ali ste vedeli?

Ko načrtujemo razsvetljavo v majhnem prostoru, se izognimo stropni razsvetljavi v središču sobe, saj daje občutek, da so si stene bližje. Na strop ob stenah namestimo več svetlobnih virov, tako bodo stene odsevale svetlobo in videti bo, kot da so si bolj narazen. 

Osnove opremljanja

Prilagodljivost in vsestranskost sta osnovni smernici pri opremljanju majhnih prostorov. V majhnem prostoru mora vladati red, da bi prostor kar najbolj omogočil vse tisto, kar ponuja. Prijetno delo in počutje sta ključnega pomena. Osredotočite se na prednosti, ki jih ima prostor. To so lahko veliko svetlobe oziroma velika okna ali izhod na balkon, višina, določena niša v prostoru ali kakšna druga arhitektonska značilnost. Vse to s pridom izkoristimo in tako izboljšamo pozitivne strani majhnega prostora – udobje in prijetno počutje, varnost, intimnost, funkcionalnost in očarljivost.

Načrtujte

Načrtovanje je pomembno, še posebej v majhnih prostorih. Narišimo tlorisno skico v merilu in naredimo seznam, katero opremo potrebujemo. Preučimo vse mogoče načine izrabe prostora, potrebe po pohištvu in prostoru za shranjevanje ter druge stvari, ki jih želimo. Določimo vsoto, ki smo jo pripravljeni porabiti za opremo – glede na sredstva, ki jih trenutno imamo na razpolago, pri tem pa upoštevamo tudi naše prihodnje potrebe ali spremembe in čas, ki ga nameravamo preživeti v tem domu. Če imamo zbrane vse te informacije, bo urejanje prostora nedvomno lažje in uspešnejše.

Osredotočite se na prednosti, ki jih ima prostor. To je lahko veliko svetlobe ali izhod na balkon.

Prava razsvetljava poveča prostor

Dobra razsvetljava in zračnost sta v majhnih prostorih ključna dejavnika, saj nam dajeta občutek, da je prostor večji. Poglejte, kakšne so površine pohištva in dodatkov v opremi – kovinske, steklene, usnjene in lakirane lesene površine svetlobo odsevajo in tako izboljšajo svetlost prostora. Pri tem pomaga tudi, če odpremo pogled navzven, odgrnemo zavese ali izberemo zelo tanke, lahne in prosojne zavese, ali namestimo ogledala. Ogledala prostor povečajo, obenem pa odsevajo svetlobo. Ko načrtujemo razsvetljavo v majhnem prostoru, se izognimo stropni razsvetljavo v središču sobe, saj daje občutek, da so si stene bližje. Na strop ob stenah namestimo več svetlobnih virov, tako bodo stene odsevale svetlobo in videti bo, kot da so si bolj narazen. Najprimernejša so vgradna svetila. Prostor pa boste povečali tudi, če boste namestili več različnih svetil.