Zastrupitev

Zaradi redke oblike botulizma v bolnišnici sedem ljudi, jedli so v isti restavraciji

R.T.
12. 9. 2023, 14.05
Posodobljeno: 12. 9. 2023, 14.05
Deli članek:

V Bordeauxu je zaradi redke oblike botulizma, zastrupitve s konzervirano hrano, v bolnišnici pristalo sedem ljudi. Vseh sedem je kosilo v isti restavraciji.

Profimedia
Večina okužb je posledica uživanja doma pripravljene hrane, ki je nepravilno konzervirana.

Trije od sedmerice, ki se je zastrupila v restavraciji v Bordeauxu, so v kritičnem stanju. Kot je za časnik Sud Ouest danes zjutraj potrdil vodja intenzivne enote v tamkajšnji univerzitetni bolnišnici Benjamin Clouzeau, so vsi trije priključeni na ventilatorje, saj ne morejo dihati samostojno. Na intenzivno enoto so sicer sprejeli štiri osebe. Po njegovih navedbah so o zadevi že obvestili regionalni zdravstveni organ, ki je že »sprejel ustrezne ukrepe.« Uradno izvor okužbe danes zjutraj še ni bil znan, sam lastnik restavracije pa meni, da bi lahko bila za izbruh kriva pošiljka konzerviranih sardin.

Kot na svojem spletišču navaja Svetovna zdravstvena organizacija, je bolezen botulizem posledica uživanja nepravilno konzervirane hrane. Povzroča jo bakterija Clostridium botulinum, ki izloča strup in tvori odporne spore, ki preživijo v neugodnih življenjskih pogojih, pa so zapisali na spletišču Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Gre sicer za zelo redko bolezen. V Franciji na leto povprečno zabeležijo le 20 do 30 primerov, v Sloveniji na drugi strani v zadnjih letih beležimo do dve prijavi na leto. Je pa lahko botulizem smrten, in to običajno v kar 10 odstotkih primerov.

Kot so zapisali pri NIJZ, se »šest ur do osem dni po zaužitju hrane, ki vsebuje strup, se pojavijo prebavne težave: slabost, bruhanje, bolečine pod prsnico, bolečine v trebuhu, kratkotrajna driska, ki ji sledi zaprtje. Sledijo ohromitve mišic, najprej zgornjih, ki se širijo po telesu navzdol. Kot posledica ohromitve očesnih mišic se pojavijo motnje vida, dvojni vid, škiljenje, široki zenici, ki ne reagirata na svetlobo, spust veke. Kasneje se pojavijo težave pri govoru, požiranju, bolniki so brez glasu. V težkih primerih se lahko pojavijo ohromitve dihalnih mišic, mišic rok, nog ali telesa. Bolniki so pri zavesti, nimajo vročine. Okrevanje je počasno in traja več tednov, lahko mesece.« Po njihovih navedbah do bolezni »pride zaradi neprimerno toplotno pripravljenih živil ali zaradi shranjevanja živil pri previsokih temperaturah. Bacil ima v takšnih živilih ugodne življenjske pogoje, se namnoži in izloča strup.« Dodajajo, da lahko ima hrana, kontaminirana z bacili, »spremenjen videz: barvo, vonj in okus. Konzerve so lahko napihnjene. Najpogosteje se okužba prenaša s suhim mesom, klobasami in nepravilno konzervirano zelenjavo in sadjem.«