Pokazali so mu fotografije

Putin prepričan, da se oče ruske privatizacije Čubajs pod drugim imenom skriva v Izraelu

S.R.
12. 9. 2023, 13.06
Posodobljeno: 12. 9. 2023, 13.23
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je med svojim govorom na letnem gospodarskem forumu v Vladivostoku, kamor je prispel tudi severnokorejski voditelj Kim Džong Un, že postregel z nekaterimi cvetkami.

Profimedia
Vladimir Putin je prepričan, da je njegov nekdanji svetovalec iz Rusije zbežal zaradi preiskave.

Putin se je danes v Vladivostoku, kjer bosta s Kim Džong Unom predvidoma spregovorila o dobavi orožja in drugih občutljivih temah, dotaknil tudi nekaterih bolj »obrobnih« zadev. Tem, ki jih raje odstopi v obravnavo in obdelavo svojim varnostno-obveščevalnim službam, sam pa jim v javnosti običajno ne namenja prevelike pozornosti. Komentiral je namreč beg Anatolija Čubajsa, svojega nekdanjega svetovalca, ki je malo po začetku invazije na Ukrajino zapustil domovino. Čubajs je bil sicer eden glavnih arhitektov ruske privatizacije po razpadu Sovjetske zveze v 90. letih prejšnjega stoletja, če ne kar glavni. Niz privatizacij pod predsednikom Borisom Jelcinom je pomagal ustvariti veliko število zelo bogatih oligarhov. Hkrati naj bi Čubajs Putinu, tedaj častniku tajne službe KGB, utrl pot v Kremelj. 67-letni Čubajs, ki je bil do decembra 2020 šef koroporacije Rosnano, je kmalu po začetku invazije konec februarja letos odstopil s položaja mednarodnega odposlanca za usklajevanje ciljev ruskega trajnostnega razvoja in zapustil Rusijo.

Profimedia
Anatolij Čubajs s soprogo Avdotjo Smirnovo.

Čubajsov beg iz Rusije zanj sicer ni minil brez posledic. Kot je namreč lanskega avgusta poročala tiskovna agencija AP, je Čubajs zaradi nevroloških motenj pristal na intenzivni enoti ene od bolnišnic v Evropi. Po navedbah virov blizu Kremlja naj bi zdravniki Čubajsu postavili diagnozo Guillain-Barrejevega sindroma, redke avtoimunske bolezni, pri kateri imunski sistem napade živčevje, a so kritiki ruskih oblasti na čelu tiskovne predstavnice ruskega disidenta Alekseja Navalnega Kire Jarmiš hitro spomnili na po njihovem mnenju bolj verjetno možnost, da je bil Čubajs zastrupljen. Ta zgodba je sicer poniknila v pozabo, a je Putin danes vendarle uspel izustiti Čubajsovo ime. Izraelski mediji so namreč maja letos poročali, da naj bi Čubajs in njegova soproga Avdotja zaprosila za izraelske osebne dokumente, kar je Čubajs zanikal.

Putin je prepričan, da se Čubajs pod drugim imenom skriva v Izraelu. »Dejstvo, da se Anatolij Borisovič iz nekega razloga skriva tam [...]. Pokazali so mi neke velike fotografije z interneta, kjer ni več Anatolij Borisovič Čubajs, ampak nek Moša Izraelevič. Zakaj to počne? Ne razumem, zakaj je zbežal?« Putin je prepričan, da je njegov beg povezan s protikorupcijsko preiskavo, ki poteka v korporaciji Rosnano. Poudaril je sicer, da zaenkrat zoper Čubajsa niso začeli kriminalistične preiskave, a da ga morda skrbi, kaj bo sledilo, zato se niti v Izraelu ne počuti varnega in je odšel v »ilegalo.«