Urgentno

Oče ruske privatizacije, ki je Putinu obrnil hrbet, na intenzivni negi v evropski bolnišnici

S.R.
1. 8. 2022, 08.05
Posodobljeno: 1. 8. 2022, 08.22
Deli članek:

V eni od evropskih bolnišnic so včeraj v oskrbo prejeli Anatolija Čubajsa, nekdanjega svetovalca ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je malo po začetku invazije na Ukrajino zapustil svojo domovino.

Profimedia
Anatolij Čubajs

Anatolij Čubajs je včeraj pristal na intenzivni enoti ene od bolnišnic v Evropi. Kot poroča tiskovna agencija AP, naj bi bile razlog za nujno hospitalizacijo nevrološke motnje, kar je potrdila njegova družinska prijateljica in televizijska voditeljica Ksenia Sobčak, ki je govorila s Čubajsovo sporogo Avdotjo. Slednja naj bi pojasnila, da so zdravniki Čubajsu postavili diagnozo Guillain-Barrejevega sindroma, redke avtoimune bolezni, pri kateri imunski sistem napade živčevje. Čubajsovo zdravstveno stanje naj bi bilo resno, pri čemer Avdotja ni razkrila, v kateri kliniki se zdravi.

»Takšen sloves se drži Kremlja: v resnici nihče ne dvomi, da je bil Čubajs zastupljen,« je glede vesti na Twitterju zapisala tiskovna predstavnica zaprtega ruskega disidenta Alekseja Navalnega Kira Jarmiš. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi sobo, v kateri se je nahajal Čubajs, ko je zbolel, že preiskovali forenzični izvedenci v zaščitnih oblekah, pa poroča preiskovalni portal The Insider.

Anatolij Čubajs je bil eden glavnih glavnih arhitektov ruske privatizacije po razpadu Sovjetske zveze v 90. letih prejšnjega stoletja, če ne kar glavni. Niz privatizacij pod predsednikom Borisom Jelcinom je pomagal ustvariti veliko število zelo bogatih oligarhov. Hkrati naj bi Čubajs Putinu, tedaj častniku tajne službe KGB, utrl pot v Kremelj. 67-letni Čubajs je kmalu po začetku invazije konec februarja letos odstopil s položaja mednarodnega odposlanca za usklajevanje ciljev ruskega trajnostnega razvoja in zapustil Rusijo.