Povzročitelj voznik tovornjaka

Policisti predstavili podrobnosti strašnega trka na ljubljanski obvoznici: voznik tovornjaka zaviral zelo pozno

G.G.
12. 9. 2023, 10.58
Posodobljeno: 12. 9. 2023, 12.10
Deli članek:

Kaj točno se je včeraj zgodilo na ljubljanski obvoznici pri izvozu Ljubljana-jug v smeri proti Kozarjam? Policisti so predstavili ugotovitve.

promet.si
Po trku je tovornjak zagorel.

Okoli 15.30 je bila na južni obvoznici gneča, kot že celo poletje. 56-letni voznik tovornega vozila je pripeljal po voznem pasu in trčil v osebni avtomobil, ki je kot zadnji stal v koloni vozil. Trčenje je bilo tako silovito, da je avto odneslo v drug avto pred njim, oba avta pa še v tovorno vozilo, ki je bilo ustavljeno pred njima. Ta tovornjak je nato trčil še v osebno vozilo s prikolico in prevrnil. Po trku sta tovornjak povzročitelja nesreče in prvi osebni avto zdrsela na prehitevalni pas. Oba sta se vnela, zagorela. Šofer tovornjaka je uspel pravočasno zapustiti kabino, voznica pa je zaradi hudih poškodb na kraju nesreče umrla.

Policijski inšpektor sektorja uniformirane policije PU Ljubljana Primož Kadunc je danes povedal, da je povzročitelj nesreče, 56-letni slovaški državljan, "zaviral zelo pozno, tik pred zdajci". Utrpel je lahke poškodbe, po oskrbi so z njim opravili zaslišanje in ga izpustili na prostost. Ostale okoliščine nesreče bodo policisti ugotavljali in dokazovali s pomočjo sodnih izvedencev. Tehnično izpravnost tovornjaka bodo težko ocenili, saj je povsem zgorel. Kot vedno, bi se tudi v tem primeru dalo preprečiti prometno nesrečo, je dodal Kadunc na poizvedovanje novinarjev, "z vožnjo po predpisih, večjo pozornostjo", skratka, za tragedijo je bil odločilen človeški faktor.

V nesreči so umrli trije. 55-letna voznica iz Slovenije v prvem avtomobilu, v drugem avtu pa sta ostala ukleščena italijanska državljana, 72-letni voznik ter njegova 72-letna sopotnica. V avtu s prokolico so bili nemški državljani, ki niso bili poškodovani.

Nihče od udeleženih v nesreči ni bil pod vplivom alkohola.

PU Ljubljana
Kraj prometne nesreča na južni ljubljanski obvoznici.