Higiena

Revolucija na področju straniščnih školjk?

M.G.
12. 9. 2023, 10.45
Posodobljeno: 12. 9. 2023, 12.12
Deli članek:

Kitajski raziskovalci so ustvarili novo vrsto izjemno spolzke stranišče školjke, ki onemogoča, da bi se nanjo karkoli oprijelo.

Profimedia
Pri straniščnih školjkah, ki bodo uporabljale nov material, bo uporaba metlic za čiščenje preteklost. (slika je simbolična)

Inovacij na področju straniščnih školjk skozi stoletja ni bilo ravno veliko, saj še vedno v glavnem uporabljamo porcelanaste ali keramične straniščne školjke, katerih oblika in funkcionalnost je še danes domala ista kot je bila stoletja nazaj. Za pionirja školjk na poteg tako štejemo sira Johna Harringtona, ki je že davnega leta 1592 izdelal prototip straniščne školjke na izplakovanje z vodo, ki pa ni prišel v splošno uporabo vse do leta 1860, ko je Thomas Crapper (kako prikladno ime, saj beseda "crap" v angleščini pomeni človeške izločke, po domače "sranje" ) ponovno izumil školjko na izplakovanje.

Ob nedavnem odkritju znanstvenikov z Univerze za znanost in tehnologijo Huazhong v kitajskem Wuhanu se sedaj obetajo določene spremembe na področju straniščnih školjk, težje pa je govoriti o revoluciji. In sicer so raziskovalci ustvarili izredno spolzek material, ki so ga uporabili za notranjost straniščne školjke, ki onemogoča, da bi se karkoli nanj oprijelo.

Seveda je majhna verjetnost, da bi novi material v kratkem popolnoma zamenjal obstoječe keramične in porcelanaste, bi pa takšna zasnova straniščne školjke zagotovo porabila občutno manjšo količino vode za izplakovanje, pa tudi metlice za čiščenje straniščnih školjk skorajda ne bi bile več potrebne.

Krhkejši material

Slabost novega materiala je zaenkrat v tem, da bi naj bil precej krhkejši od ostalih, zato prvenstveno razmišljajo o uporabi takšnih školjk na vesoljskih postajah. Bo pa zanimivo videti, ali bodo nov material uporabljali proizvajalci t.i. "smart" (pametnih) stranišč, ki počasi, a zanesljivo prihajajo na trg in vse bolj tudi v splošno uporabo. Pametna stranišča imajo vrsto funkcij, kot so ogrevani sedeži, nastavljivo temperaturo, sušilnike zraka, daljinsko upravljanje in glasovno aktivacijo.