V Vladivostoku

Kim in Putin bosta kramljala o občutljivih temah

G.G./STA
12. 9. 2023, 08.29
Posodobljeno: 12. 9. 2023, 08.32
Deli članek:

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je s svojim oklepnim vlakom prispel v Vladivostok, kjer se bo srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Profimedia
Kim Džong Un je prispel v Vladivostok.

Gre za Kimovo prvo pot pot v tujino po štirih letih. Njegovo skorajšnje srečanje s Putinom, ki se trenutno udeležuje letnega gospodarskega foruma v Vladivostoku, so v ponedeljek potrdili tudi v Kremlju in Pjongjangu.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medijem povedal, da se bosta voditelja pogovarjala o občutljivih temah. "Očitno kot sosedi naši državi sodelujeta tudi na občutljivih področjih, ki ne bi smela biti predmet javnih razkritij in naznanil," je dejal Peskov.

O dobavi orožja

Analitiki in ameriški uradniki sicer predvidevajo, da se bodo pogovori vrteli okrog dobav orožja za rusko vojno v Ukrajini. Rusija naj bi želela od Severne Koreje kupiti topniške in protitankovske izstrelke, v zameno pa bi poleg pomoči v hrani Pjongjang pridobil tudi tehnologijo za izdelavo satelitov in podmornic na jedrski pogon.

V Washingtonu so posvarili, da bo Severna Koreja "plačala ceno", če bo Moskvi dobavila orožje za vojno v Ukrajini. Peskov se je na to odzval z besedami, da so zanje pomembni "interesi obeh držav, ne pa svarila Washington".