Dopuščala nasilje

"Šefica" dejavnost masažnih salonov iz Italije prenesla še na Goriško

Sijan Pretnar
4. 7. 2024, 18.50
Deli članek:

Za zapahi ženskega zapora na Igu je že dobrega pol leta kitajska državljanka, »šefica«, ki je svojo dejavnost masažnih salonov iz Italije prenesla še na Goriško. Med hišnimi preiskavami v Italiji so namesto masažnih pripomočkov našli postelje in kondome. Novogoriški kriminalisti so Kitajko aretirali nekaj mesecev po lanskem brutalnem ropu, v katerem je bila žrtev njena podrejena, prav tako kitajska državljanka.

Policija Videm
Osumljeni ropar, ki naj bi na Goriškem brutalno pretepel kitajsko državljanko, naj bi lani poleti sodeloval tudi pri petih ropih kitajskih masažnih salonov na območju Furlanije.

Z novogoriškega okrožnega tožilstva so nam odgovorili, da so konec maja po končani sodni preiskavi proti kitajski državljanki vložili obtožnico zaradi kaznivega dejanja trgovine z ljudmi. V uradu predsednika okrožnega sodišča v Novi Gorici pa so konec minulega tedna dodali, da obtožnica še ni pravnomočna. Pripor je sodišče obdolženi nazadnje podaljšalo do začetka avgusta.

Pretepeno žensko našli na ulici sredi mesta

Kitajska državljanka je za zapahi ženskega zapora na Igu od začetka decembra lani, in sicer zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti. Novogoriški kriminalisti so takrat 63-letno kitajsko državljanko aretirali približno pol leta po brutalnem ropu, ki se je zgodil v Novi Gorici, žrtev pa je bila kitajska državljanka srednjih let. Ropar jo je pretepel in tudi z nožem od nje zahteval denar. Poškodovano žensko so občani našli na ulici v središču mesta, nekaj sto metrov od igralnice, in poklicali policiste. Žensko so odpeljali v bolnišnico, kjer so jo oskrbeli.

Kriminalisti so ugotovili, da ženska ni bila le žrtev roparja, temveč tudi trgovine z ljudmi, saj naj bi se za svojo zvodnico ukvarjala z najstarejšo obrtjo. Njene stranke naj bi bili predvsem kitajski državljani, ki obiskujejo novogoriške igralnice. V sodelovanju z italijanskimi policisti in orožniki so septembra lani v Italiji opravili dve hišni in eno osebno preiskavo ter med drugim zasegli več elektronskih naprav, ki so se znašle v sodnem spisu novogoriškega sodišča.

Nekatere podrobnosti preiskave so zapisane tudi v anonimiziranem sklepu vrhovnega sodišča o podaljšanju pripora. Obtožena naj bi daljši čas enako ravnala tudi z ženskami v Italiji, masažni salon naj bi imela tudi v Brescii. Tam so med hišno preiskavo namesto masažnih pripomočkov našli kondome. Šefica, kot so ji rekle podrejene, naj bi na takšen način služila denar za obiskovanje igralnic.

Leo Caharija
Zvodnica naj bi k svoji podrejeni pošiljala predvsem obiskovalce novogoriških igralnic.

Prek kamer naj bi pasivno spremljala enourno pretepanje

Za ženske, ki so ji izročale denar od spolnih storitev, ji menda ni bilo kaj prida mar. Povsem pasivna naj bi bila tudi, ko je prek kamer spremljala lansko enourno brutalno pretepanje njene podrejene v stanovanju v Novi Gorici. Vrhovni sodniki so februarja v sklepu o podaljšanju pripora med drugim zapisali, da obdolžena živi v Italiji in na Kitajskem, kamor bi lahko pobegnila, saj tam živi njena družina. Slovenija pa s Kitajsko nima podpisanega sporazuma o izročanju kitajskih državljanov.

V stanovanju na Goriškem, kjer naj bi se omenjena kitajska državljanka ukvarjala s prostitucijo, naj bi bile nameščene nadzorne kamere. Za stranke naj bi se dogovarjala prav šefica in o njihovem prihodu obveščala svojo delavko. Ta je nato strankam poleg masaž nudila tudi spolne storitve. V povprečju naj bi imela pet do sedem strank na dan, cene spolnih storitev pa naj bi bile od 50 do 100 evrov. Obdolžena naj bi po denar prihajala vsak mesec, nekaj gotovine pa naj bi ji le pustila.

Slovenskega roparja že obsodili v Italiji

Novogoriški kriminalisti so ugotovili tudi, kdo je lani poleti pretepel kitajsko prostitutko. Vse sledi so vodile v Italijo, kjer je bil osumljeni že za zapahi. Osemintridesetletni slovenski državljan naj bi bil del organizirane združbe, ki se je specializirala za rope kitajskih masažnih salonov. Osumljeni Slovenec naj bi pri tem sodeloval s tremi mladimi Italijani, starimi 21, 19 in 18 let. Ropali so v krajih Manzano, Čedad, Tricesimo in Codroipo. V enem primeru so storilce posnele kamere. Devetnajstletnika, ki naj bi sodeloval le pri enem ropu, pa so osumili tudi spolnega nasilja.

Novinarji italijanskega televizijskega programa Telefriuli so pred kratkim poročali, da se je sodni postopek za vse štiri končal. Trije naj bi krivdo priznali in se s tožilstvom dogovorili za nižje kazni. Med njimi je tudi zdaj 39-letni slovenski državljan Marko F. Za četrtega pa se je sojenje končalo po skrajšanem postopku. Obsodili so jih na zaporne kazni, dolge do treh let in osem mesecev. Na vesti naj bi imeli pet ropov, v dveh primerih naj bi maserkam grozili z noži, v enem z razbito steklenico.