Mednarodni incident v Belorusiji

VIDEO: Protasevič spregovoril, trdijo, da so na njegovem obrazu vidni znaki nasilja

S.R./STA
25. 5. 2021, 07.49
Posodobljeno: 25. 5. 2021, 09.06
Deli članek:

Posnetek priznanja beloruskega novinarja, ki se je pojavil v javnosti, je po mnenju beloruske opozicije nastal pod prisilo.

Reuters
Aretirani Protasevič je na posnetku priznal krivdo.

Okoli mednarodnega incidenta, ki so ga v nedeljo zakuhale beloruske oblasti, se še zdaleč ni polegel prah. Kot smo poročali, so letalo irske nizkocenovne družbe Ryanair, ki je na poti iz Grčije v Litvo letelo nad Belorusijo, prisilile, da je pristalo v Minsku. Na letalu sta sedela tudi beloruski novinar, bloger in opozicijski aktivist Roman Protasevič ter ruska državljanka Sofija Sapega, domnevno njegova partnerka. Po pristanku so oba aretirali, kar je potrdilo tudi rusko veleposlaništvo v Minsku.

Da so Protasevičaprijeli, so včeraj potrdile tudi beloruske oblasti, v javnosti pa se je zdaj pojavil posnetek, na katerem 26-letnik priznava očitana dejanja. Protasevičse doma med drugim sooča z obtožbami na račun spodbujanja protestov proti dolgoletnemu voditelju Aleksandru Lukašenku. Na posnetku, ki je bil objavljen na vladi naklonjenem kanalu na aplikaciji Telegram, pove, da se nahaja v centru za pridržanje v Minsku in zatrdi, da nima nikakršnih zdravstvenih težav. Doda še, da sodeluje s preiskovalci in priznava organizacijo "množičnih nemirov v Minsku."

Priznanje pod prisilo

Opozicija je v odzivu na posnetek zatrdila, da je bil vanj prisiljen, pri čemer izpostavljajo, da so na njegovem obrazu vidni znaki nasilja. Pred tem je že belorusko notranje ministrstvo prav tako prek Telegrama potrdilo, da je Protasevič pridržan v Minsku in zavrnilo poročila, da naj bi bil zaradi težav s srcem v bolnišnici. S tem so oblasti v Minsku prvič od njegove aretacije v nedeljo sporočile, kje se nahaja.

Ogorčenje

Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska je izrazila zaskrbljenost za oba aretirana. Sapego naj bi glede na informacije, ki so ji jih posredovali njeni sorodniki, odpeljali v zapor Okrestina v Minsku.

Nad dejanjem so ogorčeni tudi svetovni voditelji, ki ga označujejo kot državno ugrabitev in celo terorizem. Voditelji članic EU so v ponedeljek v Bruslju pozvali k prepovedi prometa v zračnem prostoru EU za beloruska letala in uporabo evropskih letališč. Prav tako so pozvali letalske družbe v EU, naj se izogibajo preletom nad Belorusijo, ter se zavzeli za takojšnjo izpustitev Protaseviča.

Naznanitev sankcij je pozdravil ameriški predsednik Joe Biden, ki je prav tako ostro obsodil dejanje Belorusije kot kršitev mednarodnih norm. "Ta nezaslišan incident in posnetek, ki ga je gospod Protasevič glede na videno posnel pod prisilo, sta sramoten napad tako na političnega disidenta kot svobodo medijev," je sporočil. Kot je dodal v izjavi, je tudi sam zaprosil svojo ekipo, naj pripravi "ustrezne možnosti" za ukrepanje proti odgovornim.