prepoved prometa

Voditelji EU zaprli zračni prostor za beloruska letala

B.K./STA
24. 5. 2021, 23.05
Posodobljeno: 24. 5. 2021, 23.15
Deli članek:

Voditelji članic EU so danes v Bruslju pozvali k prepovedi prometa v zračnem prostoru EU za beloruska letala in uporabo evropskih letališč. Prav tako so pozvali letalske družbe v EU, naj se izogibajo preletom nad Belorusijo, in se zavzeli za takojšnjo izpustitev beloruskega novinarja Romana Protaseviča.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Voditelji so nocoj na vrhu med drugim pozvali k sprejetju potrebnih ukrepov za uvedbo prepovedi preletov zračnega prostora Evropske unije za beloruske letalske družbe in za preprečitev dostopa do letališč v uniji, piše v sklepih, ki so jih sprejeli ob koncu nocojšnje razprave o Belorusiji. Podrobnosti naj bi v prihodnjih dneh dorekli na ministrski ravni.

Napovedali so tudi razširitev seznama posameznikov in pravnih oseb v Belorusiji, ki bi jih lahko doletele sankcije. Poleg tega naj bi pripravili dodatne ciljne gospodarske sankcije proti režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki naj jih visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in Evropska komisija predstavita čim prej, so še pozvali.

Vrh je tudi ostro obsodil nedeljsko preusmeritev letala družbe Ryanair v Minsk ter aretacijo Protaseviča in njegove partnerke Sofie Sapega. Pozvali so k njuni takojšnji izpustitvi. Mednarodno organizacijo civilnega letalstva (ICAO) pa so pozvali, naj nemudoma razišče dogodek.

Belorusija se je znašla na dnevnem redu današnje delovne večerje voditeljev sedemindvajseterice po tistem, ko so beloruske oblasti v nedeljo letalo irske nizkocenovne družbe Ryanair, ki je na poti iz Grčije v Litvo letelo nad Belorusijo, prisilile, da je pristalo v Minsku.