Slovenija

Dr. Gabrič o slovenskem jeziku, kulturi in kongresu

Janja Ulaga
24. 5. 2021, 21.35
Deli članek:

Ob letošnji obletnici Ljubljanskega kongresa, ki je pred 200 leti Ljubljano umestil v središče evropske politike, poteka dvodnevna spletna mednarodna konferenca Kongres po kongresu.

PR
Aleš Gabrič

Konferenco so pripravili Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU, Slovenska matica in Avstrijski kulturni forum v Ljubljani s partnerji. Na Radiu Veseljak so tokrat gostili predsednika Slovenske matice, izr. prof. dr. Aleša Gabriča.

Dr. Aleš Gabrič je zgodovinar, ki raziskuje slovensko novejšo kulturno in politično zgodovino. Zaposlen je na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani, kjer je tudi urednik založniške dejavnosti, predava pa tudi na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Kot soavtor učbenikov in predsednik maturitetne komisije za zgodovino je bil zelo angažiran pri prenašanju akademskega znanja v šolske klopi. V dejavnosti Slovenske matice se je vključil s sodelovanjem na simpozijih v njeni organizaciji in objavami prispevkov v njenih publikacijah. Glede na tematiko svojega raziskovanja je prispeval pomemben delež pri pripravi zbornika Slovenska matica – 150 let dela za slovensko kulturo. V Slovenski matici je deloval kot član upravnega odbora in gospodarskega odseka.

Letošnjo konferenco so posvetili Ljubljani kot prizorišču srečanja zavezništva Svete alianse, ustanovljenega po Napoleonovem porazu, ter diplomatskim vidikom kongresa.

Konferenca je potekala prek zooma s hkratnim prenosom na youtubu. Sodelujoči referenti iz Slovenije in tujine so spregovorili o pripravi Ljubljane na kongres in Ljubljani v času njegovega poteka, o Ljubljanskem kongresu v slovenski znanosti in umetnosti, diplomaciji Svete alianse, zgodovinskih virih in historičnih percepcijah kongresa ter diplomaciji 200 let po njem.