Zmerna opozicija

Poslanci Desusa razdeljeni pri ključnih glasovanjih

Mihael Korsika
6. 3. 2021, 20.15
Posodobljeno: 6. 3. 2021, 21.21
Deli članek:

Poslanci stranke Desus, za katero je predsednik Karl Erjavec minuli teden napovedal, da bo zmerna opozicija, so bili pri dveh ključnih glasovanjih na izredni seji neenotni. Ker sta se vodja poslanske skupine Franc Jurša in Ivan Hršak pri opozicijskem predlogu novele petega protikoronskega zakona vzdržala glasovanja, ga niso sprejeli.

DeSUS
Odločilni glas, da opozijske novele petega protikoronskega zakona niso sprejeli, sta z vzdržanjem od glasovanja prispevala Franc Jurša oziroma Ivan Hršak.

Dva meseca po izstopu Desusa iz vladne koalicije ter po številnih ugibanjih, namigovanjih o tem, ali se stranka nahaja v vladi, iz nje je namreč odšel le eden izmed dveh Desusovih ministrov, ali v opoziciji, je izvršilni odbor stranke minuli teden odločil, da bodo zmerna opozicija.

Vsak posameznik ali organizacija se sicer lahko samoopredeli glede političnega delovanja, ali se širša javnost s tem strinja, pa je odvisno od dejanj. Jeseni je na primer Nova Slovenija napovedala premik proti politični sredini, a velike spremembe pri delovanju stranke od takrat ni zaznati.

V ponedeljek se je začela prva seja državnega zbora po opredelitvi Desusa za »zmerno opozicijo«, zato smo pregledali, kako so glasovali njihovi poslanci. Desusova poslanska skupina uradno še vedno šteje pet članov. Čeprav je stranka Roberta Polnarja iz svojih vrst izključila že decembra, je ta še član poslanske skupine, saj lahko iz nje izstopi le sam.

Predstavniki ljudstva imajo na dnevnem redu 63. izredne seje državnega zbora, ki se je začela v ponedeljek, predloge štirih zakonov, 11 zakonskih novel, eno spremembo zakona in nekaj kadrovskih odločitev.

V treh primerih je bil državni zbor soglasen. Brez glasu proti je zavrnil predlog zakona o zdravilih, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila skupina volivcev, ter potrdil zakon o nagradi zlata čebela in noveli zakona o izvršbi in zavarovanju.

Popolna neusklajenost

Glasovanje je bilo najbolj tesno v primeru novele petega protikoronskega zakona, s katerim so želeli Desusovi opozicijski kolegi iz vrst LMŠ, SD, Levice in SAB za zaposlene v zdravstvu in socialnovarstvenih programih povišati dodatek za neposredno delo s covidnimi bolniki, in sicer s 30 na 65 odstotkov urne postavke. Predlog je podprlo 42 poslancev, medtem ko jih je proti sprejetju glasovalo 43. 

Izmed štirih Desusovih poslancev, ki so člani stranke, sta Jurij Lep in Branko Simonovič podprla predlog, vodja poslanske skupine Franc Jurša in Ivan Hršak nista oddala glasu. Robert Polnar je predlog prav tako podprl. Odločilni glas, da opozicijska novela ni bila sprejeta, sta z vzdržanjem od glasovanja prispevala Jurša oziroma Hršak.

Tudi končno odločanje o sprejemu predloga novele zakona o Slovenski tiskovni agenciji je razdelilo poslance Desusa. LMŠ, SD, Levica in SAB so s predlogom želele razširiti naloge angleškega servisa STA s poročanjem o prostovoljstvu in nevladnih organizacijah. Novelo so sprejeli, saj jo je podprlo 48 poslancev, proti jih je glasovalo 38. Desusova poslanca Jurša in Lep sta podprla spremembe, Simonovič se je glasovanja vzdržal, Hršak je predlogu nasprotoval, prav tako iz stranke izključeni Polnar.

Pri predlogih zakona o zagotavljanju zemljišč za izvajanje izobraževalnih ter raziskovalnih in razvojnih dejavnosti s področja kmetijstva in gozdarstva, predlogihzakona o jamstvu Republike Slovenije v Panevropskem garancijskem skladu ter noveli zakona o državni upravi pa je celotna poslanska skupina Desusa glasovala enotno. Vsi poslanci, vključno s Polnarjem, so predloge podprli, medtem ko je tem zakonom nasprotovala le peščica poslancev v državnem zboru.

Predsednika stranke Karla Erjavca smo želeli povprašati za komentar glasovanja poslancev Desusa, a se na naš klic ni odzval. 

Desusov kmetijski minister

Tako za zdaj ostaja neodgovorjeno tudi vprašanje glede Desusovega kmetijskega ministra Jožeta Podgorška. Erjavec je sicer pred enim tednom dejal, da Podgoršek te funkcije ne more več opravljati kot član Desusa.

Če bo ostal na položaju, bo v svojstvu neke druge stranke ali bo deloval kot strokovnjak, ki ga je izbral predsednik vlade. V tem primeru bo Desus ugotovil, da je Podgoršku prenehalo članstvo v stranki, je po opredelitvi stranke za zmerno opozicijo minuli teden dejal Erjavec.