VESELO V NARAVO

Zacvetele so trobentice: Znanilke pomladi, ki prinašajo zdravje

Zoran Franc
6. 3. 2021, 20.20
Posodobljeno: 6. 3. 2021, 21.39
Deli članek:

Na plano so pokukale trobentice, ki kot zvončki in lapuh veljajo za znanilke pomladi. Pri otrocih še zmeraj velja za rastlino, ki poje, medtem ko lahko starejši veliko povedo o njeni zdravilnosti.

Svet24
Uporabna je celotna rastlina. Cvetovi odlično odpravljajo težave z dihali, medtem ko so korenine nepogrešljive pri pomirjanju in izločanju sluzi.
ČAJ ZA ČIŠČENJE TELESA Naberemo za dobro dlan cvetov trobentice in jih poparimo z vrelo vodo. Pokrijemo in pustimo 10 minut, nato srkamo skupaj s cvetovi. Čaja ne sladkamo.

Trobentica na plano pokuka takoj za zvončki in s svojimi nežno rumenimi cvetovi na travnikih in gozdnih jasah ter v živih mejah vztraja vse do maja. Velja za čudovit okras in preprosto glasbilo, s katerim se radi igrajo predvsem otroci. Pravzaprav je zaradi svoje zmožnosti trobentica dobila tudi ime, ki ga nosi pri nas. A trobentica ni samo čudovita okrasna pomladna cvetica, temveč jo odlikujejo tudi zdravilne lastnosti.

Zdravilne predvsem korenine in listi

Trobentica velja za staro ljudsko zdravilo, ki zdravi dihalne organe, odpravlja oslovski kašelj, lajša pljučnice, trebušne krče in pomaga pri nekaterih drugih boleznih. V zdravilne namene lahko uporabljamo celotno rastlino. Najpogosteje se nabirajo korenine in cvetovi s čašo ali brez nje. Ti na svetlobi hitro izgubijo barvo, zato jih hranimo v zaprtih in temnih steklenih kozarcih, medtem ko jih sušimo v senci. Drugače je s korenino, ki jo sušimo na soncu, radiatorju ali v sušilcu sadja. Koreninice moramo pred sušenjem pazljivo očistiti v hladni vodi, da odstranimo vso prst. Iz njih nato skuhamo čaj, nekateri pa pridobivajo celo eterično olje, ki se uporablja v pomirjevalne učinke ali za nežno odišavljena vina. Posušene korenine, pripravljene v čaju, bodo hitro odpravile bronhialne težave, saj spodbujajo izkašljevanje sluzi. Blažile naj bi tudi revmatska obolenja.

Listi in cvetovi se pogosto uporabljajo za lajšanje raznoterih bolečin (trebušni krči, menstrualni krči, vremensko pogojene bolečine), služili pa bi naj tudi za odstranjevanje morebitnih črevesnih zajedavcev ter celo za celjenje lažjih površinskih ran. Zaradi saponov, ki jih najdemo v trobentici, celotna rastlina deluje rahlo pomirjevalno.

Dreamstime
Trobentice pomočite tudi v med, kjer bodo v odlično pomoč pri blaženju bolečin grla in pri kašlju. Med lahko uporabite tudi za sladkanje čajev.

Kdaj jih nabiramo

Trobentice lahko nabiramo celo leto, a jih bomo najlažje opazili spomladi, ko si pozornost zagotovijo predvsem s cvetovi. Liste nabiramo celo leto, medtem ko cvetove nabiramo v času cvetenja in pri tem pazimo, da jih ne pomečkamo preveč. Prav tako jih ne izpiramo, zgolj na hitro posušimo in spravimo v temno posodo. Tako kot liste tudi korenine nabiramo zgodaj spomladi ob cvetenju ali v jeseni. Očiščene korenine sušimo na suhem in zračnem prostoru, a nikar na soncu.