Astro

Na psihiatriji pri 13 letih, danes, pri 45-ih, pa ta zvezdnica cveti

ik
6. 3. 2021, 19.46
Posodobljeno: 7. 3. 2021, 12.17
Deli članek:

»Če že moraš skozi pekel, predlagam, da se iz te izkušnje vsaj nekaj naučiš,« je nekoč izjavila igralka, producentka in avtorica Drew Barrymore, ki se je v nasprotju s številnimi drugimi otroškimi zvezdami rešila pasti, ki se skrivajo za bliščem Hollywooda.

Dom2
Rojstni dan: Drew Barrymore, 22. februar 1975, ribi

Ameriški igralki Drew Barrymore sta bili slava in žal tudi odvisnost od opojnih snovi položeni v zibelko. Danes 45-letna zvezdnica namreč izhaja iz znane igralske dinastije, ki šteje že sedem generacij – poleg nje je najslavnejši njen dedek John Barrymore, sloviti radijski, gledališki in filmski igralec, ki ga je v prezgodnjo smrt pahnil alkoholizem. Umrl je zaradi ciroze jeter in odpovedi ledvic, ko mu je bilo 60 let. Velike težave s »hudičevo pijačo« je imel tudi Drewin oče, igralec John Drew Barrymore. Bil je agresiven alkoholik, ki se je od igralkine mame ločil, ko je bilo zvezdnici devet let. Ko je odraščala, z njim ni imela stikov. Očeta, s katerim se je pobotala šele tri leta pred njegovo smrtjo, je opisala kot hedonističnega otroka. »Želela bi si očeta, ki ne bi bil tako daleč, ki bi ostal in bil sposoben. A njegova divja narava teče skozi mene. Njegovi darovi so tukaj,« pravi Drew, ki bi jo ta divja narava skoraj stala življenje.

Od zaželene deklice do persone non grata

Zvezdnica je že pri sedmih letih okusila strup, ki se ji reče slava. Pred kamero je sicer prvič stala že pri enajstih mesecih, ko je dobila vlogo v oglasu za pasjo hrano. Režiser Steven Spielberg, njen boter, pa je bil tisti, ki  je iz nje naredil eno največjih zvezd preteklega stoletja. Zaupal ji je namreč vlogo Gertie v filmskem hitu E. T. – Vesoljček (1982), finančno najuspešnejšem filmu osemdesetih let prejšnjega stoletja. Drew je postala ljubljenka Amerike, vanjo pa se je zaljubil tudi preostali del sveta. Že kot otrok je kot gostja nastopila v sloviti oddaji Johnnyja Carsona in oddaji Saturday Night Live.

»Recept za katastrofo. Toda veste, kaj je razburljiva plat vsega tega? Z vsem sr***, kot so kriza srednjih let, hospitalizacija, biti na črnem seznamu, življenje brez družine, sem opravila do svojega 14. leta,« je odgovorila na vprašanje, kako je bilo zasloveti v tako mladih letih. Morda bi ji bilo lažje, če bi živela z mamo, ki se ne bi borila z lastnimi demoni. Ona je bila namreč tista, ki je svojo hčerko vzela s sabo v diskoteko Studio 54, ki je slovela po razvratu in kjer so Drew že pred njenim desetim rojstnim dnevom predstavili svet drog in alkohola. Ni se dobro končalo. Pri dvanajstih letih je Drew pristala na kliniki za odvajanje od odvisnosti, pri trinajstih je spet začela jemati opojne snovi in si prerezala žile. Mama jo je za leto in pol poslala v bolnišnico za duševne bolnike. Igralka ji tega ni zamerila. Pravi, da je hospitalizacijo potrebovala, saj jo je v tistem času razjedala jeza, ker se je počutila tako osamljeno. »Tam sem se naučila discipline. Bilo je kot v naborniškem centru, grozno in temačno, a to sem potrebovala. Potrebovala sem to disciplino. Moje življenje ni bilo normalno.« Eno leto pozneje je Drew svoje življenje vzela v svoje roke in se uradno emancipirala od staršev. Odločitev, ki bi jo skoraj obžalovala ... »Pri štirinajstih nisem znala skrbeti za stanovanje. Povsod je bila plesen, katastrofa. Živela sem v nevarni soseščini, ponoči me je bilo strah zaspati,« se spominja Drew, ki si je v tistem času kruh služila z delom v restavracijah in čiščenjem stranišč. Hollywood se je svoji zlati deklici namreč odpovedal in postala je nezaželena oseba, persona non grata.

Vražja Drew

Čeprav je Drew dokazala, da je vsestranska igralka, videli smo jo v grozljivkah, dramah, akcijskih filmih in romantičnih komedijah, dvomi o svojih igralskih  sposobnostih. Pravi, da je večinoma igrala sebe. Kot devetletnica je nastopila v filmu Nekontrolirana moč, v kateri je igrala narobe razumljeno in prestrašeno pirokinetično Charlie, v filmu Nepremostljive razlike pa dekle, ki odrašča v nesrečni družini. Njeno vrnitev med zvezde pa so v devetdesetih tlakovali filmi, v katerih je upodobila divja dekleta –  Poison Ivy, Guncrazy, Batman za vedno, Vražja dekleta ... Vsa vražja je bila takrat tudi v zasebnem življenju in na javnih nastopih. Legendaren je njen nastop pri Davidu Lettermanu, ko je splezala na njegovo mizo in mu kot rojstnodnevno darilo pokazala gole dojke. Tistega leta, 1995, ko ji je bilo 19 let, se je slekla tudi za Playboy. Spielberg je svoji krščenki po objavi golih posnetkov za 20. rojstni dan kupil odejo in v voščilnico zapisal: »Pokrij se.«

Leta 2000 je zaigrala v uspešnici Čarlijevi angelčki, leta 2002 pa v hitu Izpovedi nevarnega uma z Georgeem Clooneyjem. Drew je bila kar trikrat nominirana za zlati globus, prvič, ko ji je bilo deset let. Dobila pa ga je leta 2010 za film Sivi vrtovi, v katerem je upodobila sorodnico Jackie Kennedy, Edith Bouvier Beale. Igralka se sicer lahko pohvali tudi z nagrado igralskega ceha in nominacijo za bafte. V zadnjih nekaj letih večje filmske uspešnice ni posnela, tudi zato, ker je postala mama. Je pa septembra letos dobila svojo oddajo The Drew Barrymore show.

Trikrat poročena, trikrat ločena

Drew je pred kratkim razkrila, da že skoraj pet let ni bila v resni zvezi in da je svojo srečo poskusila na ekskluzivni plačljivi aplikaciji za zmenke, Raya, ki jo uporablja veliko zvezdnikov. Izkušnjo je opisala kot polom. Neki gostinec se namreč ni prikazal na zmenku.

Zvezdnica je bila sicer trikrat poročena. Leta 1994 je sklenila zakon z Jeremyjem Thomasom, že dva meseca pozneje pa je vložila ločitvene dokumente. Leta 2001 je večno zvestobo obljubila voditelju Tomu Greenu, a se je zakon končal v manj kot enem letu. Več sreče je imela z umetniškim svetovalcem Willom Kopelmanom, s katerim je pred oltar stopila leta 2012. V zakonu sta se jima rodili dve hčerki, Olive (8) in Frankie (6). Par se je ločil leta 2016. Drew zaradi otrok v zadnjih letih ni sprejemala večjih vlog. »Vedela sem, da ne bom ponovila napak svojih staršev. Tega otroku ne bi nikoli naredila. Ne bi ga zapustila ali ga potisnila v svet odraslih. Vedela sem, da bom zelo tradicionalna. Otrok ne bi imela, če ne bi bila stabilna in jih bila pripravljena postaviti na prvo mesto,« je še povedala 45-letnica, ki svoje težavne preteklosti pred otrokoma ne bo skrivala. »Ničesar ne obžalujem, saj te vsaka izkušnja izoblikuje v osebo, kakršna si danes.«