Astro

Skoraj čarovniško - pospravljanje na ta način godi duši in telesu

lm
5. 3. 2021, 15.15
Posodobljeno: 5. 3. 2021, 15.36
Deli članek:

Ni ga bolj nadležnega gospodinjskega opravila, kot je skrb za red v stanovanju. Predvsem ker se ga nikoli ne držimo toliko časa, kolikor bi hoteli ...

Dreamstime
Poskrbite, da boste med spomladanskimi hišnimi opravili prišli tudi do varčnih rešitev.

S temi pametnimi namigi boste to lahko hitro spremenili.

In kar je najbolj pomembno: zunanji red ustvari tudi notranjega, tako da sta v pospravljenem domu mirna tudi telo in duša.

Prvi nasvet

Ne pospravljajte po sobah, temveč po kategorijah. Stvari iz ene kategorije, na primer knjige, zložite na en kup. Šele nato jih razvrstite in - pomembno! - jih pospravite zgolj na eno mesto. Tako ne boste izgubili pregleda nad tem, kaj vse že imate.

Me osrečuje?

Odločilno vprašanje se glasi: me ta predmet osrečuje? Vsakega vzemite v roke in si prisluhnite. Predstavljajte si, da bi v omari z oblačili imeli zgolj stvari, ki so vam všeč. Nobenega krila, ki ga boste nekoč pa že oblekli, ali razvlečenega pulija, ki naj bi bil dober za doma. Darila opravijo svojo nalogo že takrat, ko se jih razveselimo. Če jih pozneje zavržemo, je to povsem v redu.

Spomini na konec

Kategorije »predmeti čustvene vrednosti« se lotite čisto na koncu - ko boste za seboj imeli že nekaj vaje. Pomaga, da se ob vsakem predmetu zahvalite, preden ga vržete v smeti. Tako se vam bo lažje ločiti tudi od predmetov, ki ste jih izdelali sami.

Vsak del ima svoj prostor

Za vse stvari, ki ostanejo, velja eno in edino pravilo: vsak kos ima svoj prostor - brez izjeme! Celo mobilni telefon ali škatlica žvečilnih gumijev. Tako te stvari ne bodo ležale naokoli, temveč jih boste lahko kar takoj pospravili.

Minimalizem v omari z oblačili

Moderna je mini garderoba. Poskusite se zadovoljiti s 37 kosi oblačil na sezono. Če kupite nekaj novega, morate zavreči en star kos. Najbolje je staviti na klasično modo, ker lahko ta oblačila dobro kombinirate.

Digitalno pospravljanje - prenosnik, mobilni telefon in podobno

- Brisanje podatkovne navlake

Na zmogljivih trdih diskih ne opazimo, da imamo neuporabne datoteke. Kljub vsemu jih redno brišite, da boste tako hitreje prišli do dokumentov, ki jih potrebujete.

- Zavarovanje podatkov

Vse, kar vam ostane na disku po čiščenju, je dobro zavarovati. Shranite si jih na zunanji disk ali pa v podatkovni oblak.

- Praznjenje poštnega predala

Ne le v službi, tudi zasebni poštni predal je hitro poln. Pomembno je: ne pozabite na izhodna in brisana sporočila. Redno se tudi odjavljajte od elektronskih novic, ki jih ne berete.

- Deaktiviranje računov

Večkrat preverite, ali imate kje odprte račune za dostop do strani, ki jih ne uporabljate več.

3 poti vodijo do cilja

Kdo ne pozna tega položaja? Veliko časa investiramo v pospravljanje stanovanja, čez tri dni pa je spet vse tako, kot je bilo prej. Rešitev? Tri kratke rutine, ki jih zlahka vključite v vsakdan in preprečite povrnitev v prejšnje stanje.

1. Vse v enem zamahu

Nekatera gospodinjska dela so sestavljena iz več korakov, kot na primer kuhanje ali pa čiščenje tal. Poskusite se držati pravil, da je delo končano šele takrat, ko so izvedeni vsi koraki. Pri kuhanju to pomeni: priprava, obed, pomivanje posode in pospravljanje kuhalne površine. Če to delate sproti, vam ne bo treba tega delati čez vikend.

In mimogrede: kupi umazane posode prinašajo frustracije. Raje pomivajte sproti.

2. Natakarski trik

Dobri natakarji izkoristijo vsako pot od mize v kuhinjo. Tu en prazen krožnik, tam naročilo. To prihrani energijo in čas. Ta princip lahko uporabite tudi doma. Če želite iz kuhinje prinesti kozarec pijače, lahko tja istočasno odnesete še krožnik. Ko zjutraj zapuščate stanovanje, odnesite še smeti.

3. Stvari stran - namesto pospravljanja

Kolikokrat kak predmet enostavno odložimo, namesto da bi ga pospravili tri metre stran na njegovo pravo mesto? Odpravite to navado - poleg prihranjenega časa boste poskrbeli tudi za proste površine - in celotno stanovanje bo videti veliko bolj urejeno.

Kaotične pasti v omari s kozmetiko

Glede na neko javnomnenjsko anketo sedem od desetih žensk uporablja kozmetiko s pretečenim rokom uporabe. Kar poglejte na oznake (mali M) na vaših embalažah in pomislite, koliko časa jih že uporabljate. Čim večkrat očistite čopič za ličenje - na to namreč rade pozabimo. In tam se skriva kar nekaj povzročiteljev mozoljavosti.

SOS namigi za takojšen učinek

- Povežite solato kablov

V rolico toaletnega papirja lahko sijajno speljete kable in jih tako spravite skupaj.

- Pretresite blazine

So pozvonili nepovabljeni gosti? Samo pretresite blazine in kavč bo takoj videti veliko udobnejši.

- Iskanje vmesne rešitve

V posebno košaro ali zaboj lahko na hitro vržete vse, kar bi sicer moralo biti v drugih prostorih. Izpraznite enkrat na teden!

- Uredite čevlje

Gostje najprej stopijo v predsobo. Hitro pospravite vse čevlje v omaro - in prvi vtis je rešen.

- Izkoristite odmor za reklame

Idealen čas, da pospravite malenkosti. Dela čudeže!

- Izkoristite majhne zaboje

Drobnarije, pa tudi spodnje perilo in nogavice, hitro prinesejo nered v predal. Namig: majhne predmete shranite v posebne posodice.

Pomembno pri razvrščanju knjig: ne začnite listati po njih, kajti tako bo ločitev od njih samo še težja!