Astro

Je tako opevana hvaležnost zgolj kliše ali je v resnici kaj na tem?

Leonida Derganc, inspiracijska govornica in bioterapevtka
4. 3. 2021, 12.51
Posodobljeno: 4. 3. 2021, 12.58
Deli članek:

V zadnjem času dostikrat zasledimo pogovore, misli in tekste na temo hvaležnosti. Morda se hvaležnost res zdi nekako obrabljena, klišejska, a če pogledamo malo globlje, v njej najdemo velike modrosti.

Profimedia
Hvaležnost

Pa pričnimo kar s povprečnim dnevom. In bodite čisto iskreni do sebe: kaj pomislite zjutraj, takoj ko se prebudite, ko še niti ne odprete oči?
Ali ste med tistimi srečneži, ki se razveselijo dneva tako ali drugače? Tisti že obvladate hvaležnost.
Če pa pomislite: »Uf, spet ta budilka, spet moram vstati, a je res že toliko ura? Moram v službo! Eh ... Mulce moram dvigniti, spet bo direndaj!«
Če spadate v slednjo skupino, vam dajem dobronameren nasvet, preizkusite ga, se izplača. Ko boste osvojili navado, vam bo predvsem dvignila razpoloženje, da boste jutro začeli dobre volje, optimistični, polni energije ... in jutranjo energijo potegnili v ves dan.

NAJDITE KAJ DOBREGA
Na primer da morda niste najbolj navdušeni nad službo, in še zgodaj morate vstati. Verjamem, da človeka to spravi ob živce in je ves zoprn že prvo minuto (in potem še več naslednjih). Lahko pa obrnete ploščo, zavestno. Vseeno najdite nekaj dobrega, če čisto nič drugega, pa to, da ste hvaležni, ker ste se zbudili živi in zdravi. Tudi če imate težavo in vas kaj špika in boli, se osredotočite na tisto, kar je dobro. Kar vas ne boli, kar je zdravo. Zahvalite se, ker ste lahko še eno noč prespali v topli postelji. Pomislite! Ni samoumevno. Neki brezdomec tega razkošja nima! Vedno je lahko še slabše, zato bodite hvaležni za vse še tako banalne stvari. Toplo vam je, lahko se umijete s tekočo, najverjetneje toplo vodo, lahko pojeste zajtrk, skuhate kavo, izbirate obleke in ob tem vam dež ne kaplja po glavi. Bodite hvaležni za take stvari. Za vse, kar se spomnite.
Bodite hvaležni, ker lahko sami vstanete iz postelje; nekdo je »priklenjen« na posteljo, je bolan, invaliden in ne more sam vstati iz nje. Vi pa lahko. In samo enostavno v mislih izrecite iskreno, iz srca hvala, ker ste se naspali v topli postelji, ker ste zdravi vstali. Ker imate kaj za pod zob in vaš želodec lahko to prebavi, ker ... karkoli, tisoč stvari. Samo naštevajte.
Učinek bo dvojen: preusmerili boste pozornost od zoprnih stvari na vse tisto, kar imate, ste, je … in ste lahko hvaležni, in tako se boste začeli zavedati, kaj vse imate. Da ste lahko srečni, ker imate, ste.

ZAKON PRIVLAČNOSTI
Ko vas bo prijelo, da bi pričeli nergati, in veste, da bo to vodilo v napačen dan, takoj najdite nekaj dobrega in preusmerite pozornost v dobro. Če nergate in nenehno tarnate ter se pritožujete, vam vesolje (zakon privlačnosti) vedno sporoča: »Tako je!« in dobite še več tega, o čemer tečnarite!
Če se zahvaljujete, izkazujete iskreno hvaležnost, se avtomatično dvigne vaše razpoloženje, ugotovite, kako ste bogati, in spet ljubo vesolje odgovarja: »Tako je!« Več dobrih stvari boste opazili, za več stvari boste hvaležni, več malih čudežev se vam bo dogajalo.

ŠIRŠI NAČRT
Včasih se ne izide vse tako, kot si zamišljamo, pa tudi to sprejmite s hvaležnostjo: morda je tako najbolje, je del večjega načrta, ki ga naša logika težko razume. Naj dam primer: 20-letnika zbije avto. Na srečo preživi, vendar je ves polomljen, dve leti se zdravi in na koncu je invalid s krajšo nogo ter šepa. Njegova mati joče, obžaluje, kako je usoda kruta, pa tako mlad človek, njen sin, invalid. K sreči spozna hvaležnost, da je preživel, da je umsko zdrav, da »ima samo nogo krajšo in šepa«. Nato pride vojna, fante vpokličejo, njenega sina pa ne, ker je invalid. In v isti situaciji, ki jo je mati objokovala, se nato zahvaljuje bogu, da je njen sin imel to nesrečo in je »tak invalid«, da ga niso poklicali v vojsko. Mnogo njegovih vrstnikov te vojne žal ni preživelo, on jo je … Skrajni primer, ampak menim, da z dovolj jasno ilustracijo. Včasih ne moremo videti ali razumeti širšega načrta …
Bodite hvaležni. Jaz sem hvaležna, ker sem zdajle lahko te besede delila z vami.