Astro

Kaj se skirva za misteriji telesa: kolcanjem, zehanjem, kruljenjem, zardevanjem ....

lm
3. 3. 2021, 17.00
Posodobljeno: 3. 3. 2021, 17.46
Deli članek:

Denimo nadležno kolcanje ali pa nervozno kruljenje v želodcu - telo nas dan za dnem sooča z nadvse presenetljivimi dejstvi.

Dreamstime
Zehamo zato, ker se telo trudi ohraniti temperaturo možganov v ustreznem območju.

Preberite, kje se skrivajo vzroki teh misterioznih fenomenov.

Zardevanje

Pomenljiva šala, lep kompliment ali pa drobna nesreča - in že smo čisto rdeči v obraz. Ukaz za to pride od našega vegetativnega živčnega sistema, kjer so združeni čutni vtisi z duševnimi vsebinami in kjer se uravnavajo impulzi, ki stimulirajo bitje srca, krvni tlak in krvne žile. Med zardevanjem se kapilare razširijo, kar privede do tega, da se nežna koža na obrazu obarva rdeče. Na žalost na to ne moremo vplivati namerno. Vegetativni živčni sistem se ne imenuje avtonomni živčni sistem kar tako.

Trzanje veke

Nervoza, stres, pretirana razdraženost - in že nam začnejo trzati veke. Zakaj je tako, še ni čisto pojasnjeno. Vemo le, da so pri tem udeležene bodisi mišice vek ali oči. Toda tudi če trzanje vek običajno ni nevarno, v redkih primerih lahko napoveduje resne bolezni. Pojdite k zdravniku, če trzanje traja dlje časa ali se pojavlja zelo pogosto.

Vibriranje kosti

S komolcem se pomotoma udarimo ob rob in že dobimo račun: kot elektrošok vse do konic prstov na nogi nas prevzame gomazeča bolečina. Kriv je Nervus ulnaris. Ta živec poteka na komolcu v odprtem kostnem kanalu blizu površine kože. Zaščiten je le s kožo. Pritisk na ta živec sproži posebno mešanico bolečine, gomazenja in omrtvičenosti.

Kolcanje

Nadležno kolcanje nastane zaradi kontrakcije trebušne prepone: mišična plošča med predelom prsi in želodca se zakrči in pri tem hitro posrka veliko zraka. Z vsesanjem nastane v grlu tudi tipično glasno kolcanje. Vzrok za kontrakcijo je lahko prekomerno raztezanje želodca - ko denimo prehitro jemo ali pa pijemo gazirano tekočino.

Zehanje

Verjetno ni telesnega fenomena, ki bi bil tako sporen, kot je zehanje. Dolga leta so menili, da je vzrok pomanjkanje kisika, v zadnjem času pa znanstveniki menijo, da je za zehanje odgovorno ohlajanje možganov. Vdih hladnega zraka uravnava temperaturno stanje sivih celic - kar krepi pozornost in premaga utrujenost.

Zaspančki

Drobne, trde drobtinice, ki so zjutraj prilepljene v naše očesne kotičke, so pravzaprav naša posušena solzna tekočina oziroma sekret iz žlez očesnih vek. Ponoči tekočina zastane in se strdi v drobne kepice.

Zaspane noge

Ko nam noge, roke ali stopala »zaspijo«, za to ni kriv slab televizijski program, temveč preprosto neudobna telesna ali neugodna sedeča drža. Živčna vlakna se preščipnejo in zaradi tega ne morejo pravilno pošiljati naprej informacij. Njihovi dražljaji do možganov pridejo le popačeno. Posledica je občutek omrtvičenosti, ki ga spremlja še neprijetno gomazenje. Namig: členke boste spet »prebudili« tako, da boste dele zakrčenega telesa najprej nežno podrgnili ali stresli, ne pa na hitro vstali.

Kruljenje v želodcu

Naš prebavni trakt je vedno v gibanju in zato stalno oddaja tudi različne zvoke. Najglasneje pa se oglaša, če dlje časa ničesar ne pojemo. Naš želodec tudi takrat namreč ni čisto prazen, temveč je v njem še vedno veliko zraka in vode. Mišice želodca se ne morejo ustaviti, in če v njem ni ničesar, premaknejo zrak in tekočino. Toni, ki nastanejo s to kontrakcijo želodčnih sten pri lakoti, so podobni kot pri škotskih dudah. Posledica: naš želodec kruli, in to še posebno glasno. Nadležno kruljenje postane še glasnejše, če lačen človek pomisli na hrano. Želodec se razveseli prihajajočega obroka in njegovi obrati se le še okrepijo. Če pa »zagleda« slastno jed ali pa po njej zadiši, se »orkester škotskih dud« oglasi v vsej svoji silovitosti …

Podobna vsebina

9 telesnih bolečin, ki so povezane s čustvi: če vas bolijo rame ...