V Avstriji

Foto: Eksplozija opustošila hišo, 72-letnik na intenzivni negi

D.K.
2. 5. 2024, 19.36
Posodobljeno: 2. 5. 2024, 20.11
Deli članek:

Na enodružinski hiši v Hartu pri Gradcu so sledovi razdejanja, ki ga je povzročila eksplozija v zgodnjih urah.

FF Hart pri Gradcu
Eksplozija v hiši.

Danes okoli 5.15 je bilo prostovoljno gasilsko društvo Hart pri Gradcu obveščeno, da je v eni od hiš verjetno prišlo do eksplozije in da se je del objekta zrušil.

FF Hart pri Gradcu
Eksplozija v hiši.

Ob prihodu na kraj dogodka je gasilce in reševalce pričakalo pravo razdejanje. Ugotovili so, da je stanovanjska stavba močno poškodovana in da se je zaradi močne eksplozije porušilo oziroma dobesedno odneslo več sten. Meritve na prostem z detektorjem plina v tistem trenutku niso pokazale povečane koncentracije plina. V nadaljevanju so gasilci iz objekta rešili poškodovano osebo in jo predali reševalcem.

FF Hart pri Gradcu
Eksplozija v hiši.

72-letni stanovalec hiše je bil hudo poškodovan in so ga morali nujno operirati v LKH Graz, poroča Kleine Zeitung. Moški naj bi bil v hiši sam, sumijo pa, da je morda rokoval s plinsko jeklenko. Popoldne so iz LKH za omenjen medij sporočili, da je moški "na oddelku za intenzivno nego, a je na srečo trenutno stabilen. Prizadetih je 30 odstotkov njegove kože."

Po mnenju izvedenca obstaja neposredna nevarnost porušitve hiše, zato je občina izdala prepoved uporabe in vstopa v hišo. Glede na trenutno stanje preiskave ni dokazov o zlorabi. Natančen vzrok eksplozije še preiskujejo.

"To je bila za nas zahtevna intervencija," priznava Peter Preuß, glavni požarni inšpektor pri FF Hart pri Gradcu. "Ob tem smo ugotavljali ali je bil vzrok požara plin in ali še vedno pušča? In ali se bo hiša vsak hip podrla? Potem ko začetne meritve plina na mestu niso pokazale ničesar, smo se previdno podali naprej. In v nekem trenutku sem zaslišal cviljenje ob kupu ruševin. K sreči je bil 72-letni stanovalec le poškodovan in odziven. A dežurni zdravnik je ocenil, da nimamo veliko časa. Zato smo moškega s prenosnim vozičkom hitro spravili ven, vendar previdno," je za Kleine Zeitung dogajanje povzel Preuß.