Vojna

Hamas izraelski predlog za prekinitev ognja v Gazi preučuje "v pozitivnem duhu"

D.K./STA
2. 5. 2024, 19.06
Posodobljeno: 2. 5. 2024, 19.08
Deli članek:

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je danes sporočilo, da se bo njihova delegacija kmalu vrnila v Egipt, da bi nadaljevala pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi. Odziva na izraelski predlog za premirje še niso podali, je pa vodja Hamasa Ismail Hanija danes dejal, da ga preučujejo "v pozitivnem duhu", poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia
Hamas še brez odgovora na izraelski predlog za prekinitev ognja v Gazi.

Hanija je v telefonskem pogovoru z vodjo egiptovske obveščevalne službe Abasom Kamelom dejal, da "ceni vlogo, ki jo je v pogajanjih odigral Egipt, in poudaril pozitivni duh gibanja pri preučevanju predloga o prekinitvi ognja", je izjavi sporočil Hamas. Nekateri predstavniki gibanja so sicer izrazili mnenje, da je stališče gibanja do predloga o premirju zaenkrat negativno.

Visok egiptovski uradnik je medtem dejal, da bo delegacija Hamasa v naslednjih dveh dneh prispela v Kairo, da bi nadaljevala pogajanja glede prekinitve ognja. Zatika se zlasti pri zahtevi Hamasa po popolnem umiku izraelskih sil iz Gaze, izraelska stran pa vztraja, da si želi tudi v primeru premirja zagotoviti varnost.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v sredo pozval Hamas, naj sprejme načrt za premirje. Ta predvideva več faz, ki bi postopoma omogočile prekinitev izraelske ofenzive v Gazi ter dostavo nujno potrebne humanitarne pomoči njenim prebivalcem.

Prva faza, ki naj bi trajala 40 dni, bi vključevala postopen umik izraelskih sil iz delov oblegane palestinske enklave, da bi tako civilistom omogočili povratek na njihove domove in dostavo humanitarne pomoči.

Načrt predvideva, da bi v Gazo vsak dan prispelo do 500 tovornjakov s pomočjo, vključno s 50 tovornjaki z gorivom. Izrael bi medtem vsak dan za osem ur prekinil zračni nadzor nad območjem Gaze, ob tistih dnevih, ko bi izpuščali izraelske talce, pa za deset ur.

Hamas naj bi v okviru dogovora izpustil najmanj 33 talcev, med katerimi bi bili tako civilisti kot vojaki, vsi mlajši od 19 let, starejši, bolni in ranjeni. Za vsakega osvobojenega otroka ali žensko bi Izrael izpustil 20 palestinskih žensk ali otrok, ki se nahajajo v izraelskih zaporih.

Podoben premosorazmeren dogovor bi veljal tudi pri osvobajanju starejših, bolnih ali ranjenih talcev. Hamas naj bi Izraelu dostavil spisek zapornikov, katerih izpustitev želijo doseči, pri čemer naj bi imel Izrael pravico veta. Od 16. dne premirja naj bi nato sprti strani nadaljevali s pogajanji prek posrednikov, s katerimi bi dosegli trajen mir v Gazi.

Druga faza sporazuma, ki bi trajala 42 dni, bi vključevala zaključek dogovorov o trajnem miru in osvoboditev vseh preostalih izraelskih talcev v zameno za večje število palestinskih zapornikov. Tretja faza, ki bi prav tako trajala 42 dni, pa naj bi vključevala izmenjavo trupel ubitih v spopadih na obeh straneh.