Težke razmere

FOTO in VIDEO: Plezalki na Mangartu nogo stisnilo med skalo in steno. Reševali so jo kar pet ur

A.S.
2. 7. 2020, 19.00
Posodobljeno: 3. 7. 2020, 08.02
Deli članek:

Na srečo, se je le lažje poškodovala.

Policijska uprava Kranj
Nemška planinka je ukleščena čakala na pomoč.

Okoli 11. ure je na zelo zahtevni Slovenski poti na Mangart nemška plezalka pri vzpenjanju na višini okoli 2.400 metrov prijela za večjo skalo. Ta se je premaknila in nemški državljanki nogo stisnila ob steno. Ženska je ukleščena čakala na pomoč. 

Odzvali so se reševalci gorske reševalne službe Bovec, posredoval pa je tudi helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah. S helikopterjem so do kraja odšli tudi bovški gasilci ter z napihljivo vrečo za dvigovanje težkih stvari odmaknili skalo ter tako omogočili gorskim reševalcem nadaljnje reševanje ponesrečenke. Reševalna akcija je trajala kar pet ur, reševanje pa je, kot so sporočili kranjski policisti, oteževalo izredno slabo vreme.

Helikopter je ponesrečenko prepeljal v jeseniško bolnišnico, po prvih podatkih pa se je lažje poškodovala. 

Policisti so ob nesrečnem dogodku opozorili na zahtevne razmere in pozvali k previdnosti: "Mangart v vseh pogledih velja za zelo zahtevno goro, vsako leto pa se na tej gori zgodi več nesreč zaradi padajočega kamenja, odloma skal, padcev in zdrsov. Rešuje se tudi zaplezane plezalce, velika težava pa so tudi snežišča. Opozarjamo na zahtevne razmere v gorah, na padajoče kamenje in ponekod še vedno določeno »zalogo« snega".