Slovenija

Zorčič in Sobotka na Dunaju govorila o vprašanju slovenske narodne skupnosti

A.S./STA
2. 7. 2020, 19.07
Posodobljeno: 2. 7. 2020, 19.11
Deli članek:

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič se je na svojem prvem obisku v tujini na Dunaju sestal s predsednikom avstrijskega parlamenta Wolfgangom Sobotko. Govorila sta o vprašanju slovenske narodne skupnosti v Avstriji in okrepitvi njenega položaja ter izmenjala izkušnje o odzivu na pandemijo covida-19.

Primož Lavre/Reporter
Predsednik državnega zbora Igor Zorčič

Zorčič je izpostavil, da Sobotka izkazuje razumevanje za vprašanje manjšine. Med drugim je Sobotka zatrdil, da je v načrtu uresničitev dela koalicijskega sporazuma, ki se nanaša na izboljšanje položaja slovenske narodne skupnosti ter da se obeta boljše financiranje organizacij slovenske manjšine.

V luči prihajajoče 100. obletnice koroškega plebiscita sta se predsednika obeh parlamentov med drugim dogovorila, da bo septembra sledil nov obisk v Avstriji. Zorčič se bo takrat predvidoma udeležil slovesnosti na kmetiji Peršman v Železni Kapli, kjer se bodo spomnili poboja družin Sadovnik in Kogoj leta 1945. To bo prvi tovrstni obisk, je poudaril predsednik DZ. "S tem bodo dali pomen zgodovinskim dogodkom in statusu naše manjšine, ki je bila podvržena tudi različnim krutostim," je še povedal Zorčič.

Predsednika parlamentov sta spregovorila tudi o pandemiji covida-19 in se strinjala, da bi morale države budno spremljati epidemiološko situacijo na terenu in se zavzeti za ukrepe, ki bodo čim manj invazivni za gospodarstvo.

Sobotka je na srečanju izrazil zanimanje za nedavno sprejete spremembe poslovnika DZ in etični kodeks. Zorčiču je med drugim pojasnil, da je v Avstriji zelo težko doseči spremembo poslovnika.

Zorčič je danes še omenil, da je to prvi obisk v tujini in da se namerava v prihodnjih mesecih sestati tudi s predsedniki parlamentov drugih sosednjih držav, saj so dobri sosedski odnosi zelo pomembni.