Zakonski pekel

Franc je zadušil ženo in poklical policijo

S.S.
2. 7. 2020, 17.10
Deli članek:

Sedeminpetdesetletni Franc Hlastan je že med klicem na 113 priznal, da je v domači spalnici vzel življenje svoji ženi Cirili Hlastan Ribič. Včeraj je uboj priznal tudi na sodišču. Sodbo bo slišal 22. julija.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Družinska tragedija je potekala 3. decembra lani v hiši Hlastanovih v Notranjih Goricah nekaj minut pred tretjo uro popoldan. Obtoženi je svojo ženo porinil na posteljo in jo zadušil z vzglavnikom.

Po zaključeni preiskavi so policisti Hlastana ovadili najhujšega kaznivega dejanja, umora, za kar je zagrožena kazen od 15 do 30 let zapora. Mati njunih sinov, danes starih 20 in 22 let, se mu je, čeprav omamljena od uspaval in alkohola, še nekoliko upirala, vendar ji ni bilo pomoči. Preiskovalni sodnik je Hlastana poslal v pripor iz razloga ponovitvene nevarnosti, kjer je bil do letošnjega februarja, ko je z zagovornikom Benjaminom Peterneljem uspel prepričati sodišče, da ga odpravi. Z utemeljitvijo, da je edino potencialno nevarnost, ki bi jo lahko predstavljal za soljudi, izčrpal v razmerju do pokojne. Obtoženi naj bi bil skupaj s sinovoma žrtev ženine zlorabe, ves ta čas pa je bil vzoren oče in popolnoma nekonfliktna oseba.

Na včerajšnji predobravnavni narok je tako prišel s prostosti, pa tudi tožilci ga ne bremenijo umora, ampak milejšega kaznivega dejanja uboja, za kar je zagrožena kazen od pet do 15 let zapora. V primeru priznanja so mu ponudili kazen na spodnji meji, pet let zapora. »Priznam krivdo,« je bil kratek. Narok za izrek kazenske sankcije bo na sporedu 22. julija.

Slišal je prepir, ko je nenadoma vse utihnilo

Tožilstvo je še pred izrekom sodbe predlagalo branje kazenskega lista obtoženca, ki je po naših informacijah prazen, ter branje izvedeniških mnenj glede njegovega psihičnega stanja. Obramba je prav tako predlagala branje mnenj izvedencev psihiatrije ter zaslišanje sinov. Hlastan Ribičeva, ki je diplomirala in magistrirala na biotehniški fakulteti, leta 2005 pa doktorirala na medicinski fakulteti, je bila med letoma 2003 in 2006 svetovalka na ministrstvu za zdravje, od leta 2007 pa je bila zaposlena v enoti preventive CINDI Slovenija v Zdravstvenem domu Ljubljana, ki zdaj spada pod Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Tam je delovala kot nacionalni ekspert s področja javnega zdravja.

In odvetnik Peternelj je prepričan, da je NIJZ soodgovoren za nastalo situacijo. V zasebnem življenju naj bi imela pokojna težave zaradi prekomernega pitja in uživanja uspaval, kar so v službi vedeli ter to posledično torej tudi podpirali. Domači pa so zadnja leta trpeli zaradi njenih histeričnih napadov. Večkrat naj bi se neuspešno poskušala znebiti odvisnosti, tudi usodnega dne sta bila z možem zmenjena, da jo pospremi na terapijo, ona pa je odšla od doma in se vrnila s pivom ... Eden od sinov je v preiskavi povedal, da je še slišal prepir, ko je nenadoma vse utihnilo ...