Bo Balkan res nova Italija?

V Srbiji potrdili krepko preko 300 okužb, bodo v Beogradu uvedli policijsko uro ali mesto celo zaprli?

A.S./STA
2. 7. 2020, 16.33
Posodobljeno: 2. 7. 2020, 17.53
Deli članek:

V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili še 359 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še šest bolnikov s covidom-19, kažejo podatki srbskega ministrstva za zdravje. Kar 80 odstotkov novih okužb so potrdili v Beogradu.

Profimedia
Največ okužb so potrdili v srbski prestolnici.

"Če gledamo situacijo v Italiji za nazaj, takrat bi ne le Sloveniji, ampak tudi drugim državam pomagala zgodnja zapora meje z Italijo. Za nas Balkan zdaj predstavlja podobno situacijo, in se bojimo, da bomo z zaporo prepozni," je včeraj povedala epidemiologinja Bojana Beović.

V Srbiji, kjer se od parlamentarnih volitev 21. junija soočajo z opaznim porastom okužb, so sicer danes zaradi naraščanja števila okužb znova zaostrili ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa v štirih mestih, ki so žarišča okužb - Vranju, Novem Pazarju, Kragujevcu in Tutinu.

V teh mestih je znova obvezno nošenje zaščitnih mask v javnem prevozu in vseh zaprtih prostorih, omejili so delovni čas lokalov in restavracij do 20. ure, zaprli bazene ter prepovedali športne in zabavne prireditve. Na javnih krajih, zaprtih in na prostem, se lahko zbere največ do pet ljudi, če ni mogoče zagotoviti razdalje dveh metrov. Vlada sicer lahko uvede še dodatne ukrepe.

Po navedbah lokalnih medijev so razmere še posebej kritične v Novem Pazarju in Tutinu, kjer so bolnišnice prenapolnjene, primanjkuje jim tudi zaščitne opreme. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je te navedbe zanikal kot laži, čeprav so v bolnišnico v Novem Pazarju poslali dodatne zdravnike. V sredo je predstavnik bolnišnice povedal, da tam zdravijo okoli 100 bolnikov s covidom-19.

Srbski tabloid Informer danes poroča, da bo predsednik Vučić po sestanku kriznega štaba drevi objavil vnovično uvedbo strogih ukrepov v Beogradu, morda policijsko uro ali pa zaprtje prestolnice.

V državi je zaradi covida-19 do danes umrlo skupno 287 bolnikov, potrdili pa so 15.195 primerov okužbe. V bolnišnicah je na ventilatorjih 81 bolnikov. V zadnjih 24 urah so na okužbo testirali 9013 oseb, skupno doslej 418.879, so še sporočili na ministrstvu za zdravje.

V Severni Makedoniji danes največ mrtvih od začetka epidemije

Tudi v Severni Makedoniji število okužb z novim koronavirusom še naprej narašča, in sicer so danes zabeležili 173 novih okužb, od tega 75 v prestolnici Skopje. Zaradi covida-19 je danes umrlo 15 ljudi, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije.

V zadnjih 24 urah so v Severni Makedoniji izvedli 1653 testov, potrdili pa so 173 okužb, je sporočilo makedonsko ministrstvo za zdravje.

Od začetka epidemije so v Severni Makedoniji potrdili 6625 primerov okužbe z novim koronavirusom, za covidom-19 je umrlo 321 ljudi. Med 15 novimi žrtvami covida-19 jih je osem umrlo v Skopju, po dva v Tetovu, Strugi in Gostivarju in ena v Ohridu, poroča Mia.

Trenutno je aktivno okuženih 3446 ljudi, od tega več kot 2000 v Skopju. Po podatkih tamkajšnjega zavoda za javno zdravje je v zadnjih 24 urah ozdravelo 150 ljudi.