"Epidemiološka slika se vztrajno slabša"

Hrvaške od sobote ne bo več na zelenem seznamu. Kaj to pomeni za Slovence, ki dopustujejo pri južnih sosedih?

A.S.
2. 7. 2020, 17.11
Posodobljeno: 2. 7. 2020, 19.17
Deli članek:

Hrvaška bo v noči iz petka na soboto romala z zelenega seznama, seznama varnih držav, je sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Profimedia
Češka, Francija in Hrvaška bodo v noči iz petka na soboto romale z zelenega seznama.

Pred govorniški pult je tokrat v popoldanskih urah stopil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. "Epidemiološka slika se vztrajno slabša in je precej zapletena. Včeraj smo imeli največ okužb po 16. aprilu. Hospitaliziranih je 10 bolnikov," je dejal na samem začetku tiskovne konference. 

V sredo so ob 1198 testiranjih potrdili 21 novih okužb. Zabeležili so dve večji žarišči, in sicer na Štajerskem in Koroškem. Prvi je povezan z uvoženimi primeri iz Srbije, drugi pa iz BiH. V drugih regijah so zabeležili tudi uvožene primere s Kosova, nekaj jih je še v epidemiološki preiskavi, v enem primeru, gre za družinski prenos, pa še preiskujejo način okužile.

Karantenske odločbe

Kacin je povedal, da je bilo danes do 12. ure zabeleženih šest pozitivnih primerov. Izvor okužb so vnosi iz tujine, virus pa se širi tudi znotraj države. Vse več okužb je povezanih z nočnim zabavanjem in tudi prehajanjem mej v te namene. 

Vladni govorec je povedal, da so v domovih za starejše in zdravstvenih ustanov nujni dodatni ukrepi in čimprejšnje vročanje karantenskih odločb na sami meji. "Vse več slovenskih državljanov je na poti na Hrvaško odhajalo naprej v BiH in ostale države, ki niso varne. Naši ljudje odhajajo v rdeče države in se skušajo izogniti karanteni," je pojasnil Kacin. 

Kacin je odsvetoval vsako pot v Bosno in Hercegovino, Albanijo, Srbijo, Severno Makedonijo. 

Vlada bo danes imela dopisno sejo, na kateri bo določila morebitne dopolnitve odloka za preprečitev širjenja koronavirusa na mejah. Bistvo dopolnitve bo vzpostavljanje pogojev za učinkovito vročanje karantenskih odločb na mejnih prehodih. Govora je predvsem o meji s Hrvaško in Madžarsko - nekateri namreč na poti iz Srbije v Slovenijo prehajajo po tej poti.

Sprememba na seznamu varnih držav

Druga pomembna točka seje je sprememba na seznamu epidemiološko varnih držav. Češka, Francija in Hrvaška bodo v noči iz petka na soboto romale z zelenega seznama, saj se je v teh državah število okužb dvignilo nad 10 okužb na 100.000 prebivalcev. Belgija in Nizozemska pa se bosta za razliko od omenjenih držav spet znašli na listi varnih držav.

Kaj to pomeni za tiste Slovence, ki so na dopustovanju pri južnih sosedih? Zagotovo ne, da se morajo od tam vrniti, pripravljeni pa so lahko, da jih bo policist na meji vprašal, kje so bili: "Slovenski državljani, ki se vračajo s Hrvaške, bodo morali na meji policistom pojasniti, kje so bili in to podkrepiti z dokazili o bivanju, lastnini nepremičnine ali plovila."

Spomnimo: Če je država uvrščena na rumeni seznam, lahko državljan Slovenije in tujec s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če prihaja iz držav članic EU oziroma schengenskega območja, v Slovenijo vstopi brez karantene. Za ostale osebe je ob vstopu obvezna 14-dnevna karantena. Obstaja pa tudi zanje 15 izjem, ki so navedene v 10. členu vladnega odloka o ukrepih na mejah za preprečitev širjenja covida-19.

Kaj pa rumeni seznam pomeni za hrvaške državljane? Vsi tisti, ki so v Sloveniji že rezervirali namestitvene kapacitete, bodo k nam še vedno lahko prišli. 

Možnost za okužbo v hrvaški vasici manjša kot v slovenskem mestu

Kacin je ob koncu tiskovne konference citiral epidemiologinjo Bojano Beović, ki je včeraj dejala:"Možnost za okužbo je v hrvaški vasici manjša kot v večjem mestu v Sloveniji".