Trend okužb v Sloveniji narašča

S koronavirusom okužena študentka, ki dela v enem od ljubljanskih vrtcev

A.S.
2. 7. 2020, 15.41
Posodobljeno: 2. 7. 2020, 20.26
Deli članek:

Okužbo z novim koronavirusom so potrdili v dveh slovenskih vrtcih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Spomnimo:

V enoti vrtca Otona Župančiča v Oplotnici so včeraj potrdili okužbo z novim koronavirusom. Kot je poročal radio Štajerski val, so okužbo potrdili pri eni odrasli osebi, o tem pa so že seznanili starše in za en oddelek odredili karanteno.

Tudi v Ljubljani

Starši otrok, ki obiskujejo vrtec Hansa Christiana Andersena v ljubljanski Šiški, so včeraj prejeli obvestilo, da so v vrtcu potrdili okužbo.

S koronavirusom je okužena študentka, ki je v ponedeljek in torek delala v dveh skupinah, kar pa so v vrtcu izvedeli v poznih večernih urah. Študentka je takoj, ko se je pojavil sum okužbe ostala doma, ravnateljica Tina Merčnik pa je o okužbi nermudoma obvestila tudi starše. Otroci so danes ostali doma. "Doma sta ostali tudi delavki, ki sta bili v pogostejšem stiku s študentko," je v sporočilu zapisala ravnateljica.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je opravil pogovor s študentko, da bi epidemiološke službe lahko identificirale vse njene stike. Na podlagi informacij je bila danes za 21 otrok in dve zaposleni odrejena preventivna 14-dnevna karantena. 

V vrtcu bodo temeljito rakužili prostore in upoštevali nadaljnja navodila NIJZ.

NIJZ: Trend okužb v Sloveniji narašča

Trend okužb s covidom-19 v Sloveniji po navedbah Eve Grilc z NIJZ narašča, v sredo so ob 1198 testiranjih potrdili 21 novih okužb. Zabeležili so dve večji žarišči, in sicer na Štajerskem in Koroškem. Prvi je povezan z uvoženimi primeri iz Srbije, drugi pa iz BiH. "Ljudem priporočamo, naj se čim bolj držijo ukrepov," je dejala v izjavi za javnost.

Grilčeva je pojasnila, da so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) odkrili dve malo večji žarišči okužb z novim koronavirusom, ki sta povezani z uvoženimi primeri. V štajerski regiji gre za ljudi, ki so okužbo prenesli iz Srbije, v koroški regiji pa so jih prenesli iz BiH. V drugih regijah so zabeležili tudi uvožene primere s Kosova, nekaj jih je še v epidemiološki preiskavi, v enem primeru, gre za družinski prenos, pa še preiskujejo način okužile.