Po prvem potrjenem primeru

VIDEO: Imamo nov primer okužbe: prvi okuženi na letalu in s prevoznikom, bil je tudi na urgenci

J.P./S.R.
5. 3. 2020, 11.20
Posodobljeno: 5. 3. 2020, 17.54
Deli članek:

Podrobnosti o aktualnem stanju v zvezi s prvim primerom okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji so v velikem novinarskem središču vlade pojasnili minister za zdravje Aleš Šabeder, državna sekretarka v Ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek, dr. Maja Sočan iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter predstojnica Infekcijske klinike dr. Tatjana Lejko Zupanc.

Sašo Švigelj
Simona Repar Bornšek, Aleš Šabeder, Maja Sočan iz Tatjana Lejko Zupanc.

V Sloveniji je bil potrjen prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Epidemiologi zdaj iščejo vse, ki so bili v tesnejših stikih z okuženim Slovencem. Slovenski državljan, star okoli 60 let, je iz Maroka do Italije pripotoval z letalom. Od tam je pot nadaljeval do svojega doma v Sloveniji. Svojo osebno zdravnico je z znaki okužbe obiskal v sredo.

Po najnovejših informacijah je bil okuženi v stiku z 20 sopotniki, od tega 16 Slovenci in tremi Hrvati. V Zdravstvenem domu Vič je bil v stiku s sedmimi osebami.

Letalo, prevoznik, urgenca

Minister za zdravje Aleš Šabeder je povedal, da je bilo kontaktov z okuženim kar veliko, in nato razkril, da imamo tudi drug primer pozitivnega vzorca - gre za osebo, ki je bila v stiku z okuženim moškim. Pojasnil je še, da vsi postopki tečejo, da je stroka na delu in da scenariji, ki so bili pripravljeni za ta primer, delujejo. Danes popoldne naj bi bili znani tudi rezultati analize vzorcev tistih, za katere vedo, da so bili s tem bolnikom v stiku.

Nina Pirnat z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je povedala, da je okuženi na beneško letališče Marco Polo priletel z letom AT 938 in da je že takrat opazil simptome, ki pa jih je pripisal poškodbi, ki jo je utrpel v Maroku. Ogroženi so vsi, ki so bili na tem letu. Iz Benetk v Ljubljano je nato prišel s prevoznikom GoOpti, ogroženi so tudi njegovi sopotniki. Dejala je, da se bodo vsi, ki so bili v vozilu, pogovorili z epidemiologom, kjer bodo dobili ustrezna nadaljnja navodila.

Bolnik je sicer 29. februarja zaradi poškodbe obiskal urgenco. Napotili so ga domov, slabo počutje pa je pripisal poškodbi. Pristojni vse, ki so bili tistega dne na urgenci med 20. in 21.30 uro, pozivajo, naj o tem obvestijo pristojne službe oziroma pokličejo na telefonsko številko 031 619118, kjer bodo prejeli nasvete glede nadaljnjih ukrepov. Kje je prišlo do okužbe, ne moremo vedeti, je še povedala Pirnatova."Oseba se po prihodu v Slovenijo ni gibala okoli, ampak je bila doma," je še dejala. Poudarila je tudi, da je za prenos bolezni s človeka na človeka potreben tesnejši stik z bolnikom, verjetnost, da bi se okužili tisti, ki so bili kritičnega časa na urgenci, pa da je majhna. Odvzem brisov sicer ni smiseln, dokler so zdravi oziroma se pri njih ne pojavijo kašelj, vročina, oteženo dihanje in drugi znaki bolezni dihal. V kolikor pa se ti znaki pojavijo, naj pokličejo osebnega zdravnika.

Sašo Švigelj
Simona Repar Bornšek, Aleš Šabeder, Maja Sočan iz Tatjana Lejko Zupanc.

Javnost prosijo za sodelovanje

Državna sekretarka Simona Repar Bornšek je povedala, da bodo vsi naslednji primeri obravnavani, kot so to predvideli. "Imamo pripravljene vse protokole, po katerih bomo bolnike sprejemali v bolnišnico in jih zdravili na terenu," je povedala. Predstojnica Infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da je stanje okuženega moškega stabilno, a da o drugem primeru več ne more povedati - le to, da ni družinski član. Je pa poudarila, da so zdravstveni delavci trenutno pod velikim stresom, zato je javnost zaprosila za sodelovanje. Dodala je, da nas bodo o stanju okužene osebe sproti obveščali. 

Točnega števila stikov z okuženim nimajo, je še povedala Pirnatova, niti števila testov. Repar Bornšekova pa je razkrila, da je bil pregledan v Zdravstvenem domu Vič-Rudnik. Stavbo so že razkužili in prezračili. O sami organizaciji je povedala, da je obravnava pacienta odvisna od njegovega stanja, in poudarila, da vsak kontakt ni rizičen. Lejko Zupančeva pa je o reakcijskem času dejala, da je bolj kot hitenje pomembno temeljita izvedba postopka. Da soproga okuženega dela v eni od ljubljanskih osnovnih šol, je potrdila Pirnatova. Z ministrstva so sporočili, da ni okužena.

Slišati je bilo mogoče tudi, da je zdravnica, ki ga je prvotno obravnavala, danes ostala doma. Bila je zaščitena. Zdravstveno stanje prvega okuženega, ki se trenutno nahaja v sobi za izolacijo na infekcijski kliniki, je stabilno. Sicer pa v času, ko se je vrnil iz Italije, ni hodil v službo. Še vedno sicer ni jasno, kje oziroma kdaj se je 60-letnik okužil. To se je lahko zgodilo kjer koli na poti med Marokom in Slovenijo.