Nameščen v sobo za okužbe

"Iskalna akcija" slovenskih epidemiologov: S kom je bil okuženi Slovenec v stikih?

A.S./STA
5. 3. 2020, 07.07
Posodobljeno: 5. 3. 2020, 07.51
Deli članek:

Po prvi potrditvi okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji, bo danes za epidemiologe zelo deloven dan. Poskusili bodo namreč poiskati in se pogovoriti z vsemi, ki so bili v tesnejših stikih z okuženim Slovencem. Ta se je najverjetneje okužil v Maroku in je zdaj hospitaliziran na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

STA
Slovenec se je najverjetneje okužil v Maroku in je zdaj hospitaliziran na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

O prvem primeru okužbe je javnost v sredo zvečer obvestil premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec. Pristojni so pozneje potrdili, da gre za slovenskega državljana, starega okoli 60 let, ki je iz Maroka do Italije pripotoval z letalom, nato pa pot nadaljeval do svojega doma v Sloveniji.

Doslej so novi koronavirus potrdili v 83 državah, smrtne primere so zabeležili v 14. Skupno število okuženih je preseglo 95.000, umrlo je več kot 3250 ljudi, ozdravelo pa več kot 51.000. V Sloveniji so na koronavirus testirali 364 ljudi, v sredo so potrdili prvo okužbo.

V Evropi so doslej potrdili več kot 3350 okužb, največ, več kot 3000 v Italiji, kjer je doslej po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni umrlo 107 ljudi.

Kdaj točno je prispel v Slovenijo, zvečer še ni bilo jasno, svojega zdravnika pa je z znaki okužbe obiskal v sredo. Ta ga je napotil na infekcijsko kliniko. Tam je po besedah ministra za zdravje Aleša Šabedra nameščen v sobo, predvideno za prve okužene. Po podatkih zdravnikov na infekcijski kliniki je njegovo stanje dobro, je za Odmeve na Televiziji Slovenija povedala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Šabeder je napovedal, da se bodo o morebitnih nadaljnjih korakih in ukrepih pogovorili na vladni ravni, sicer pa bodo, tudi na nivoju stroke, ukrepali, kot so se vnaprej dogovorili.

“Začeli smo z delovanjem, kot to predvideva protokol, doktrina, algoritmi,” je na novinarski konferenci Vlade povedala Maja Sočanz NIJZ. Ker je med pacientovo okužbo in kontaktom z njegovim osebnim zdravnikom preteklo nekaj dni predvidevajo, da je pacient kontakte imel. 

Bližnjim in drugim, s katerimi je imel okuženi stike, bodo dali jasna navodila, kako naj ravnajo. Še enkrat pa je opozorila, da so najosnovnejši ukrepi higiena rok, nekoliko večja oddaljenost od osebe, s katero se pogovarjamo, ter odmik od drugih, če zbolimo.

Primer uvoza virusa v Slovenijo

Sočanova je pojasnila, da za zdaj kaže, da se je oseba okužila v Maroku, torej gre za primer uvoza virusa v Slovenijo. Morebitnega nadaljnjega širjenja virusa ni mogla izključiti, je pa za Odmeve na Televiziji Slovenija zagotovila, da se bodo vložili vse napore, da se virus ne bi širil.

Novi koronavirus, ki so ga poimenovali sars-cov-2, je izbruhnil konec lanskega leta v mestu Wuhan v kitajski provinci Hubei. Prva okužena Slovenca sta bila sicer februarja potnika ladje Diamond Princess, a sta okužbo po tedanjih zagotovilih pristojnih prebolela na Japonskem in sta se v Slovenijo vrnila zdrava.

Kako se kaže koronavirus?

Novi koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično. Virus se lahko prenaša v razdalji 1,5 metra do bolnika. Točna inkubacijska doba še ni znana, glede na ostale koronaviruse pa je ocenjena na dva do 12 dni, zabeležen pa je tudi primer, ko je inkubacijska doba znašala 27 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno šest dni.

Bolezen covid-19 se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, z vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančne podatke o poteku bolezni še zbirajo, saj gre za nov virus. Iz poročanja Kitajske pa lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 odstotkih okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 odstotkov zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, ocenjujejo pa jo na dva do štiri odstotke.